От х:

Днес в x:

Шефът длъжен да каже на данъчните, ако ви командирова в ЕС

От началото на месец май работодателите трябва да уведомяват предварително Националната агнеция по приходите, ако пращат свои служители в командировка в държава-членка от ЕС, припомнята от данъчната администрация в Хасково. Това се налага заради промяна в регламентите на Европейската общност (ЕО) в областта на координация на системите за социална сигурност на държавите-членки.

Новото изискване е свързано с коректното издаване на удостоверения от НАП за приложимото законодателство в случаите на командироване. Това удостоверение е необходимо на служителя, за да докаже, че се осигурява в България и не е задължен да плаща осигурителни вноски в съответната държава-членка на Европейския съюз. Документът се представя пред чуждестранния работодател, който изплаща възнаграждението му или пред приходните власти в съответната държава. Според новите регламенти удостоверението ще важи до 24 месеца, а не както беше досега за 12 месеца и ще има опция за удължаване с още 12 месеца.

Повече информация за новите европейски изисквания, както и регламентите на ЕО може да се прочете на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини