От х:

Днес в x:

Притискат майки да връщат пари

Адвокатът Тодор Ташев слуша оплакванията по поредната онеправдана майка

Писма с изискване да се възстанови неправомерно получавано обезщетение за майчинство е разпратила социалната служба в Хасково до стотици майки. За това алармираха пред Haskovo.net адвокати, които поемат делата им срещу агенцията. Засега те са няколко десетки.

Става дума за 240-те лева, които майките получават след навършване на една година на детето си. Дотогава те са вземали 90 процента от заплатата си от последната работа. До навършване на 2-годишна възраст на детето те имат право на 240 лева месечно. Това е по силата на Националната стрегия за демографско развитие, която е приета през 2006 година, обясниха юристи. През 2008 г. обаче наредбата за отпускане на тези суми е променена. Дотогава от парите са били лишавани само родители, които са дали децата си за осиновяване или в социален дом на пълна държавна издръжка. След промяната обаче това важи за родители, чиито деца „са настанени в детско заведение“. Логиката на социалната служба е, че майката е започнала работа, но е премълчала това пред тях, за да продължи да получава парите.

Юристите обаче намират противоречие в законите. В Кодекса на труда например все още пише, че майчинството се спира, когато детето е настанено в заведение „на пълна държавна издръжка“. В наредбата пък – ако по принцип е настанено в детско заведение.

По смисъла на закона „настанява“ само съдът и никой друг, коментира адвокатът Тодор Ташев, който е поел няколко такива случая. Той е сигурен, че в съда постановлението на социалната служба за възстановяване на парите ще падне.

„Масовата практика е майката да пуска детето на ясли само за по час-два на ден, докато свикне. И това продължава поне няколко месеца“, обяснява юристът. „Самите детски заведения настояват за това, защото докато мъникът привикне с новите порядки, нарушава режима и на останалите малчугани“, допълва Ташев.

„Освен това социалните искат само данни дали едно дете е записано в яслата, но не и дали е престоявало там, дали е получавало храна и т.н. Най-силен е ударът по родителите в София. Там хората масово записват децата си на ясли, дори да няма никаква нужда от това, защото после отиват без ред в детската градина. А за столичани това е огромен проблем“, казва Тодор Ташев.

По думите му пък големия парадокс е, че ако една майка прекрати майчиството си и запише детето си в ясли, ще получава половината от определената сума – 120 лева. Сега обаче от тези майки, които не са обявили това, искат цялата – 240 лева.

Според него усилията на правителството да запълни дупката в бюджета удря най-вече по-бедните семейства. „Те ще предпочетат да платят 600 – 700 лева и да не се разправят, вместо да дадат 300 лв. на адвокат, който ще защити правата им. Разчита се на невежеството на хората“, убеден е юристът.

За някои семейства обаче ударът е доста по-сериозен. Ако са получавали тези 240 лв. през цялата година, сега трябва да възстановят 2880 лв., плюс лихвите. А те са – основният лихвен процент, увеличен с 20 пункта. И сумата набъбва яко.

Тогава вече на ход са адвокатите.

Никой от социалните шефове не вдигаше днес телефона си, за да коментира аргументите на майките и адвокатите им. Haskovo.net изразява готовност да публикува и тяхното становище.

Тодор Кръшков

Допълнение: По-късно днес от дирекция "Социално подпомагане" заявиха, че казусът с връщането на неправомерно получените пари за майчинство не е в тяхната компетенция, а на Националния осигурителен институт. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини