От х:

Днес в x:

Аптеките минават на частно, Касата не им плаща от месеци

Янка Петева-Табакова

Здравната каса не превежда на аптеките парите за лекарствата, които се поемат от държавата, оплакаха се хасковски фармацевти. Според рамковия договор забавянето на тези средства може да е до 45 дни. В момента то е 75 дни и няма яснота, кога ще дойдат парите. През това време аптекарите са принудени да купуват лекарства със свои средства, защото пациентите им не могат да чакат. „Де факто кредитираме държавата“ възмути се председателят на регионалния съюз на фармацевтите Янка Петева-Табакова. Тези лекарства не носят печалба на аптеките, които са посредник между пациентите и държавата.

Има препарати, които са много скъпи, интерферонът например е 2 хиляди лева, другите по над 100, а струващия на пациента 96 стотинки инсулин има пазарна цена от 60 лв. Така един фармацевт трябва да вкара в медикаменти свои 10-20 хиляди лева и да чака Касата да му ги възстанови. Парите обаче трябват и за други лекарства, които не се поемат от държавата. Затова няма аптека без кредити.

Все повече фармацевти обмислят да пратят Касата по дяволите и да работят без нея. „Когато не си до поликлиника, Касата ти идва в тежест. Софтуер, бумаги, проверки, а влизат по 10-на пациенти с рецепти по Каса“, направи изчислението Табакова. Самата тя няма договор с финансиращия орган. В цялата област има между около 60 аптеки с договори, но бройката намалява.

В малко аптеки ще се работи по Каса

Големите аптечни вериги в областния град засега нямат намерение да късат с касата. Всяка от двете вериги има аптеки до поликлиника, пък и акумулират мнозинството здравно осигурени пациенти.

Без договор с държавата цените на лекарствата ще съответства на пазарната им стойност

Засега фармацевтите предпочитат да преговарят, но добавиха, че така не може да продължава. Подчертаха и очевидното – най-потърпевши от едно скъсване с Касата ще са пациентите, които ще трябва да плащат всичко на пазарната му цена.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини