От х:

Днес в x:

Хасково без френски, Димитровград без рисуване

Все по-малко ще празнуват седмицата на франкофонията в ЕГ

Отново без самостоятелна френска паралелка ще започне следващата учебна година в хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Езикът на Волтер е застъпен като втори в една паралелка с изучаване на английски език. Така бе и миналата година, когато френският като първи език за изучаване отпадна поради липса на интерес. Иначе английските паралелки си остават 4, запазва се и испанската с втори език английски. Две са паралелките с немски.

Хасковската математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ си остава с миналогодишните 5 паралелки, които са по равно разпределени между математика и информационни технологии. В половината от тях се изучава и английски език. Езиковата гимназия в Димитровград ще приема ученици само за три паралелки. Това е и най-сериозната разлика с миналогодишния план прием в общинските училища. Тогава Езиковата в бригадирския град отвори врати за 5 паралелки. Общо приемът след 7-ми клас за областта през новата учебна година ще бъде за 22 класа.

15 паралелки ще се сформират след 8 клас. Тук ще се влиза само по документи, без изпит. До миналата година последният мохикан на конкурсното влизане - ФСГ-Хасково,правеше изпити. Липсата на деца обаче ги убеди да се откажат. СОУ„Васил Левски“/1/, СОУ „Паисий Хилендарски /2/ са другите училища в областния град, които ще приемат ученици след 8 клас. Най-съществената разлика отново е с Димитровград. Там отпада специализираната паралелка по изобразително изкуство. Остава обаче пеенето. Именно за музикалния клас може би ще се провежда някаква форма на приемен изпит.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини