От х:

Днес в x:

Кандидат-студентски рай: 4 пъти на 1 изпит за висше

Д-р Борислав Попов обяснява новостите в тазгодишната кампания на ученички от димитровградската езикова гимназия

Кандидатите за висше образование в СУ „Климент Охридски“ могат да се явяват до 4 пъти на изпит по съответния предмет. Това е нововъведението което най-големия Български ВУЗ е направил в улеснение на бъдещите си студенти тази година, каза д-р Борислав Попов от националния център за Кандидат-студентска подготовка и информация.

Един ученик може да се явява на 3/три/ предварителни изпита по Български език и литература например, а ако не му харесва оценката може да се яви и на редовната дата. Взима се най високата оценка от всички изпити. От друга страна ако бъде изкарана 6-ца, кандидатът може спокойно да пропусне останалите дати, включително и редовната.

Матурата е вход в 70 % от предлаганите специалности в големите ВУЗ-ове. Най популярните икономически специалности, както и право фармация и медицина обаче са си с изпит. От 27 на 37 скачат университетите приемащи само с матура.

Лек отлив от УНСС регистрират от регионалния център за кандидатстудентска подготовка и информация. Софийския университет се връща като най желан за бъдещите студенти от региона. Миналата година той бе едва 4-ти по предпочитания. До момента 300 зрелостници са подали документи за кандидатстване във ВУЗ-ове. Точно колкото са били и миналата година. „Децата не бързат преди матурите“, коментира Димитрина Ночева от местния център за кандидатстудентска подготовка и информация. Заради масовите скъсвания на миналогодишните зрелостни изпити, много 12-токласници са изпаднали в трагикомична ситуация. „Имаше случаи на изкарали университетския изпит по математика с 4.50 а в същото време на матурата по математика са получили двойка“ даде пример Ночева.

На обявения днес в Хасково ден на канидатстудента в Дома на учителя, пристигаха предимно деца от съседните населени места. Зрелостници от димитровградската Езикова гимназия получили специален почивен час за да дойдат до областния град и се вместят в оповестените часове-от 10 до 14 часа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини