От х:

Днес в x:

Проверяваме здравните си права по телефона

От днес всеки гражданин може да провери здравния си статус на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 от цялата страна. Услугата е напълно автоматизирана и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Предимството й, че спестява на гражданите идването на място до Офисите на НАП и не изисква компютър и интернет. Системата извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Освен това дава информация за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи непрекъснато – 7 дни в седмицата, 24 часа на ден. Самия разговор не продължава повече от половин минута в случай че вноските ви са изрядни. При неплатени вноски продължителността е по-голяма защото ви се изреждат месеците в последните 3 години когато не сте си плащали. Цената при разговор от мобилен телефон е в зависимост от стандартната тарифа на съответния GSM оператор.

Технологията на проверката започва с набиране на телефона на кол центъра на НАП 0700 18 700. Следва избиране на бутона „диез” - #, категория „Осигуряване” с бутон „2” от главното меню и избор на услугата „Справка за здравен статус” с бутон „1”./виж схемата/ Накрая клиентът трябва да въведе своя единен граждански номер. Системата генерира автоматично гласово съобщение, което потребителят чува в момента.

Информационният център на НАП дава също така отговори на въпроси за деклариране и плащане на данъци и осигуровки.

От началото на тази година проверката на здравен статус е най-търсената услуга в Офис Хасково на НАП. Между 400 и 600 клиенти на ден посещават Офиса, за да изяснят здравно-осигурителните си права и за да ги възстановят, ако са прекъснати.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини