От х:

Днес в x:

Хасковски бизнесмени скачат на Дянков

За Мария Чакърова изходът от двойната данъчна секира е ясен - минава към "свободните професии"

Бизнесмени от Хасково протестираха днес пред сградата на данъчните в града срещу политиката на финансовия министър Симеон Дянков. Повод за възмущението им е указанието на Националната агенция по приходите, според което управители на фирми трябва да се осигуряват отделно и за трудовата дейност, която извършват. Така един шеф на фирма трябва да плати данък като управител на дружеството, и втори път върху минималния осигурителен праг за съответната професия.

Така ни извиват ръцете за допълнителни пари, които никой от нас не е предвидил като разход за годината, коментира Стефан Ангелов, един от протестиращите бизнесмени. Той е единствен работник във фирмата си, а такива според него са 70 процента от фирмите в България. Той ще трябва да плати налог веднъж като управител и втори път като работник.

За мене е лесно, заяви Мария Чакърова, която има фирма за счетоводни услуги. Аз просто минавам в категорията „свободни професии“ и изчезвам от списъка с фирми на данъчните, обясни тя. По този начин според счетоводителката тя ще се отърве от двойния налог.

Аз обаче не мога да изчезна така лесно, обясни друг протестиращ бизнесмен. Ако не издам фактура за извършената дейност, никой няма да ми плати, обясни той.

По думите на протестиращите декларациите на управляващите, че въпросното указание на НАП е отменено, не отговаря на истината. Напротив, има нова инструкция, от 10 март, с която се задължават данъчните инспектори да търсят доказателства за всеки управител на фирма, че упражнява и друга трудова дейност. Това няма за какво друго да се прави, освен да се търси начин да се обложи този човек допълнително, обясни Мария Чакърова.

Протестите на малкия бизнес са национални и се провеждат в няколко областни градове в страната, сред които и Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини