От х:

Днес в x:

Защо панелките в Хасково пушат като Лондонското метро от XIX в.

Осеметажните панелки в Хасково и техните апартаменти днес приличат на Лондонското метро от деветнадесети век, когато влаковете му са се движили на въглища. Димът е бил събиран в локомотива и на определени спирки са го изхвърляли в небето. За това и до днес някои спирки на най-старото метро в света още миришат на сажди и дим.

Комините на панелките в Хасково са строени преди десетилетия с идеята, че няма да се ползват дълго. Просто плановата икономика тогава предвиждала централно парно, захранвано от ТЕЦ “Куба”, чийто комин още стои, както и централата, която наскоро остана без комин.

През последните двадесетина години собствениците на апартаменти масово минаха на отопление с твърдо гориво. Не си чистят коминните тела, защото са общи. Те пък са конструктивно изградени от отделни малки блокчета /правоъгълни гривни/. Поради дългогодишната употреба и пожарите в тях, тези елементи са се напукали. Едно обикновено измазване на стаите в апартаментите не е достатъчно да спре дима от камината или печката на долните етажи.

И става така, че когато съседът отдолу си запали печката, горните апартаменти пушат като влакове. В резултат на това възникват и пожари, а хората трошат нерви – “укрепват се добросъседски отношения“.

В големите европейски градове със Закон е забранено използуването на твърдо гориво за отопление.

В малките балкански страни, даже и европейски, това скоро няма да стане. Докога ще се опушваме по панелките от комини, а в заведенията - от цигари, за съжаление на всички е ясно.

Инж. Валери Филипов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини