От х:

Днес в x:

Връчиха липсващите документи за БИЛЛА в съдебната зала

Кметът Георги Иванов и адвокатката му Розалина Апостолова

Липсващите документи от преписката между община Хасково и търговската верига БИЛЛА днес бяха връчени на съдията Росен Русев от адвокатката на кмета Георги Иванов – Розалина Апостолова. Става дума за две писма на адвокат Маргарита Раева, пълномощник на БИЛЛА по онова време, с които се изисква от администрацията да изплати задължението си към търговската верига. Документите бяха приети от съда и приобщени към делото.

Точно тези два документа се искат от прокуратурата от самото начало на разследването. За държавното обвинение са интересни резолюциите върху тях, за да се види кой точно в общинската администрация е отговорен за последвалите щети за местната хазна.

На днешното съдебно заседание бяха изслушани експерти счетоводители. Според тяхната преценка щетите от лихвите не са 113 000 лв., а малко под 50 000 лв. По искане на прокурора Петър Мидов на експертите бе възложена допълнителна задача. Те трябва да изяснят за какво са се използвали преходните бюджетни излишъци от 2006, 2007 и 2008 година. Подтекстът на искането е дали с тях не би могло да се погаси задължението към БИЛЛА.

Пред съда днес показания даде и адвокатката Лиляна Сарова, по онова време пълномощник на общината по разправията с БИЛЛА. Тя обясни, че още през 2002 година търговската верига е запорирала извънбюджетна сметка на общината, в която имало 250 000 лв. Общината пък предявила насрещен иск за 229 987 лв. От администрацията настоявали да получат обезщетение за съборените сгради и разрушената инфраструктура на терена, върху който БИЛЛА щеше да строи магазин (там сега се намира „Кауфланд“ - б. а.). Освен това Сарова предложила и деблокиране на сметката с 250-те хиляди лева, а вместо тях като обезпечение да останат четири общински имота, чиято обща оценка била над 330 000 лева. Съдебното производство по това дело още не е приключило.

Днешният процес пък бе отложен за 12 май.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини