От х:

Днес в x:

EVN ни слагат нова такса за да плащаме по-малко?!

Освен всичко друго, абонатите ще плащат и такса мощност

ЕVN получи разрешение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да въведе такса мощност за битовите си абонати. Тя ще е в размер на 1.50 лв без ДДС или 1.80 като крайна цена. От монополистът обясняват новата такса с много абонати, които не консумират електроенергия и съответно не плащат такава. За поддръжката на мрежата, както и за разхождането на инкасатори за отчитането им, се правят разходи. Те се плащат от редовните платци, обясняват от EVN.

Според дружеството „въвеждането на постоянната компонента цена за мощност дава възможност за премахване на тази несправедливост. Електроразпределителното дружество по никакъв начин не получава печалба от нейното въвеждане, но за по-голямата част от клиентите на дружеството (а това са всички, които използват над 300 киловатчаса на месец) въвеждането на постоянната компонента реално ще доведе до намаляване на стойността на месечните им сметки.»

На конкретния въпрос на Haskovo.net как ще стане това и означава ли това че цената на еленергия ще намалее за плащащите абонати при условие че те вече няма да поемат разходите за поддръжка на не плащащите, пресаташето Крум Косев не отговори. Той заяви и че няма готовност да каже колко ще струва тока за масовото домакинство с консумация около и над 300 киловатчаса. Това са около 50 лв месечно.

Реално обаче самото дружество предлага от 1-ви юли тези сметки да скочат, а не да намалеят. В интернет страницата на EVN, от 26-ти февруари, е поместен планът за поскъпване с от 2 до 3 % на цените на тока за Югоизточна България. Дава се пример именно с домакинство с разход от 300 кв/ч. При 200 киловата дневна и 100 киловата нощна енергия, сметката досега е 46.99 лв. От 1-ви юли, фактурата ще е на стойност 48.37 лв, посочва EVN. Разчетите са без такса мощност. Къде ще бъде тя в ежемесечната ви фактура не е ясно, но дебело е подчертано че „подобна практика съществува в редица страни и се прилага от повечето инфраструктурни компании“, с цел „създаване на стимули за енергийна ефективност“.

Haskovo.net ще продължи да следи темата и ще се опита да даде още подробности за новата такса, ако от дружеството- монополист се съгласят да отговорят на конкретни въпроси.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини