От х:

Днес в x:

Касата даде парите на лекарите. Те я дебнат пак

Всички лекари от 2-ра и 3-та поликлиника излязоха на протест

Здравната каса клекна и отблокира парите за общопрактикуващите лекари в региона. Очаква се от утре сумите за януари да бъдат надлежно преведени по сметките. Това не отмени днешната стачка на джипитата които както обещаха, заключиха кабинетите си от 12 до 13 часа.

Близо 30 общопрактикуващи и специалисти от ДКЦ 2 и 3 се излязоха пред стаите си в уречения час. На спешните пациенти бе обяснено че прегледи се правят само в спешния кабинет в трета поликлиника. Останалите трябваше да почакат.

Пациентите се връщаха...
....или бяха обслужвани в спешния кабинет при неотложна нужда

„Според националния рамков договор за 2010-та година, парите по каса трябва да се превеждат до 30 дни след изпълнение на дейностите. Когато ние нарушим нашия договор с Касата те ни удрят със солени глоби. Когато те нарушават клаузите, минава безнаказано“ каза д-р Валя Станчева зам-председател на регионалния съюз на Джипитата. „Според рамковия договор за доболничната помощ са предвидени около 300 млн лева за 2010-та година. Това е около 20% от цялото финансиране за здравеопазване в размер на над 1 млрд и 200 млн. В същото време джипитата изпълняват 80% от медицинските дейности в страната. Не можем да приемем, че точно за нас няма пари“ бе категоричен д-р Николай Колев.

Чакащите хора пред кабинетите се отнесоха с разбиране към протеста на лекарите

Джипитата се зарекоха че ще дебнат Касата още от първо число на следващия месец. Ако средствата за февруари не бъдат преведени до края на март, както е по договор, от първи април отново ще се затварят кабинети. „Накрая ще ни писне, ще скъсаме договорите с касата и ще заработим на частно“ обобщи секретарят на регионалната организация на джипитата д-р Лиляна Михайлова.

Г.Христов

Всички три ДКЦ-та в Хасково протестираха днес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини