От х:

Днес в x:

Наградиха д-р Юрий Балицкий и медици от Кърджали в Световния ден на спешната медицина

Изображение 1 от 5

  Д-р Юрий Балицкий  от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали бе награден на 27 май 2024 г.,когато  се отбелязва  Световния ден на спешната медицина.Това стана по време на Научна конференция в столицата,на която присъства и здравният министър Галя Кондева.Нашият медик бе отличен за дългогодишен принос към спешната медицина в страната.

  Отличието на спешния медик от Кърджали бе връчено от директора на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.Бяха  връчени  Годишни награди и на други спешни медици,включително и на екип от Спешното приемно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” от Кърджали.От ЦСМП-Кърджали във форума  участваха освен д-р Балицкий още директорът на центъра д-р Атанас Митков и Даниела Делчева.

  За четвърта поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Като такъв той е обявен за пръв път през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Изборът на дата не е случаен. В същия ден, но през 1994 г., в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на спешната помощ. Група медици създават "Клуба Льовен" и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. Една от първите пет страни на стария континент, които през същата година въвеждат специализацията по „Спешна медицина“ като основна специалност за лекари, е България.

   Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ, както и за важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината,каза за Кърджали бг вести др Атанас Митков.Той подчерта:

  Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, така че да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията,  до които водят спешните състояния.

  Тази година акцентът на конференцията  в столицата бе  „Токсикология и термична травма в спешната медицина“.  Конференцията се. в Гранд хотел Милениум София, зала „Леонардо да Винчи“, с начален час 9 часа.

  Конференцията е организирана съвместно от УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, НЦОКССМП, НАРСМП и Сдружение БАСЛ.

  Кърджали бг вести

  Снимки:Личен архив

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини