От х:

Днес в x:

ЦИК умува по предложение от Хасково за участие на общинските избори с номерата от парламентарния и националния вот

    Предложение за участи в местните избори, насрочени за 23 юни, със същите номера, изтеглени от партиите и коалициите за вота за Национален и Европейски парламент, е депозирано до Районната избирателна комисия в Хасково от кандидата за народен представител от ГЕРБ Иван Минев. То е препратено за разглеждане и решение към ЦИК.

    Предложението е резонно по принцип, защото там където има и местен вот, кампаниите ще се препокрият. Трудно ще е да се води предизборна кампания с два различни номера на бюлетините. Но доколко може да бъде облечено законово за предстоящите избори това предложение, е доста под въпрос, коментира председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. Той  води и  Общинската избирателна комисия за провеждането на вота за съветници в Хасково.

    Според Добромир Якимов по-вероятно е предложението от Хасково да отпадне: „Не мисля, че ЦИК ще одобри това предложение. Ние също го разгледахме в РИК, но не намираме законово основание това да се случи. По утвърдената хронограма жребиите, които трябва да се проведат, са два и  стъпките ще трябва да се следват“, коментира Якимов. Основна пречка, според него, да се стигне до решение за участие с еднакви номера на евроизборите, парламентарните избори и тези за общински съветници, е включване за вота на 23 юни на местни инициативни комитети, които няма да имат номера от предходния жребий.

    Появява се за първи път подобен казус с голямо практическо измерение и възможността за решение в подобна ситуация, особено когато се касае за провеждането на различен тип избори в кратък срок, ще бъде разгледана впоследствие. Това обаче ще трябва да мине през промени в Изборния кодекс, смята още Добромир Якимов.

    От гледна точка на организацията за провеждането и на вота на 9-ти юни, и за този на 23-ти, Якимов обясни, че комисиите са готови.

    ОИК-Хасково е в 11-членен състав и продължава действието си от местните избори, проведени на 29 октомври 2023 година, а РИК администрира Националните избори за Парламент и тези за Европейски парламент. Тя е 13-членна. В нея присъстват петима от членовете на ОИК.

    Заседателните зали и на двете комисии ще са в зала „Дружба“. РИК се намира в помещение към паркинга на Комплекс 21 век“, а ОИК се помещава на втория етаж, влизайки от централния вход на залата.

    Срокът за регистрацията на листите на партиите и коалициите в РИК приключи на 7-ми май. На изборите за Народно събрание и Европейски парламент в Хасково участват 20 партии и 11 коалиции с 227 кандидати.

    До края на днешния работен ден приключва и регистрацията в ЦИК за участие в предстоящия местен вот. В РИК документите се подават до 13 май. До 21 май е регистрацията на кандидатските листи. До 28 май трябва да приключи регистрацията на секционните избирателни комисии на територията на Община Хасково.

     

    Красимира Славова

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Аа
      ааааа
      5 -6
      18:31, 8 май 2024
      Предлагам избори да няма.ПП да спечелят служебно защото иначе ще се разсърдят и пак ще организират ония 5000 електорат които се онаждат по палатките лочат бира и люпят семки протестирайки пред парламента
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини