От х:

Днес в x:

От днес България е в Шенген по въздух и вода

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и море. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие. 

Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано със символично отваряне на границата. Това ще се случи на тържествена церемония на Терминал 2 на летище София, в който ще участват министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.

Европейската комисия (ЕК), председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстваха присъединяването на България и Румъния в Шенген.

В двете държави членки вече ще се прилагат всички шенгенски правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС през декември 2023 г. Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници,  се казва в съобщение за медиите на ЕК.

Проверките по суша, както и по речните граници остават засега. Това важи включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

По повод  влизането на България в Шенген, Летище София пусна информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт и които бяха разпространени от БТА.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол. 

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини