От х:

Днес в x:

За четвърти път миньори и енергетици от Старозагорско тръгнаха на протестно автошествие

Изображение 1 от 6

  За четвърти път днес миньори и енергетици тръгнаха на протестно автошествие от паметника на св. Иван Рилски в Раднево. Те преминаха през централната градска част на града в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково и Харманли, където има обявено затваряне на път в рамките на един час. 

  След тази спирка автошествието ще продължи по автомагистрала „Марица“, където ще продължи до отбивката за Симеоновград и ще се върнат към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново има затваряне на движението за един час.

  Протестът за първи път ще приключи при своята начална точка- паметника на св. Иван Рилски в Раднево, около 18:00 часа. 

  „По време на протеста ще представим декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев“, каза Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на протеста.  

  „Нашите протести са за цялото общество, защото енергията, която се добива от комплекса „Марица-изток“ без емисиите, е най-конкурентноспособната, дори и на фотоволтаиците. А те без балансираща мощност изобщо не могат да съществуват“, посочи Георгиев. Според него „държавата трябва да даде възможност, за да може комплексът „Марица-изток“ да работи в конкурентна среда“.

  Станимир Георгиев подчерта, че протестните автошествия ще спрат, когато бъдат удовлетворени исканията на протестиращите. 

  Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това, според протестиращите, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.

  Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

  Събралите се се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

  Източник: БТА

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини