От х:

Днес в x:

Два нови случая на туберкулоза в Кърджалийско в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата

 Два нови случая на заболели от туберкулоза бяха регистрирани в навечерието на 24 март Световния ден за борба с туберкулозата.Статистиката сочи рекорден брой заболели по света.В Кърджалийско ръста също е осезаем.

Бум на туберкулоза се наблюдава в Кърджалийско, само за седмица миналия месец бяха регистрираните  четири нови случая.С тях заболелите от началото на годината ,регистрирани от здравните власти в региона стават 10. Това съобщиха за Кърджали бг вести от Регионалната здравна инспекция.През 2023 г. регистрираните заболели от туберкулоза в областта са 24.Има чувствителен ръст за наболели през последните месеци.

Туберкулозата е втората най-смъртоносна инфекция в света след Ковид-19. Каква е причината за ръста в броя на заболелите и какво може да се направи?

Смята се, че една четвърт от населението на света е инфектирана с бактерията Mycobacterium tuberculosis, но добрата имунна система може да предпази организма от развиване на туберкулоза.

Около 10,6 милиона души са боледували от туберкулоза през 2022 г. Повечето от тях - 7,5 милиона, са били диагностицирани за пръв път. Според Световната здравна организация броят на регистрираните случаи е рекорден. Организацията следи болестта от 1995 година насам. Възможно е увеличението да се дължи на забавянето на лечението в някои случаи заради пандемията от коронавирус. Търсенето на лечение по време на пандемията е било силно занижено за всички болести, различни от Ковид-19. Поради мерките за изолация и карантина по време на пандемията много хора не са успели да се изследват за туберкулоза.

Какво причинява туберкулозата?

Туберкулозата е заразно заболяване, причинено от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Тя се предава по въздушно-капков път. Обикновено заболяването засяга белите дробове, но може да засегне и други части на тялото. Данните сочат, че от туберкулоза боледуват повече мъже, отколкото жени.

Бактерията Mycobacterium tuberculosis може да е в безсимптомно или латентно състояние в организма в продължение на години. Само пет процента от заразените хора развиват болестта в рамките на две години след първоначалното заразяване.

Инфекцията често се проявява, когато имунната система на човека е отслабена по някаква причина. Една от основните причини за снижение на имунитета е недохранването. ХИВ създава голям риск, диабетът също.

СЗО определя злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето като допълнителни рискови фактори. Ако човек има активна инфекция с туберкулоза, но не получи лечение, опасността от летален изход е висока. Диагностиката е ключова за ограничаването на смърността от туберкулоза

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини