От х:

Днес в x:

Според кметиците ролята на кмета не зависи от пола му

В навечерието на Международния ден на жената – 8 март, разговарях с 4 жени – кметове на населени места в Първомай за тяхната социална роля и до колко тя се влияе от пола им.

4 от 14-те населени места в община Първомай имат жени – кметове. От една страна това съвсем не е много, от друга почти няма жени, загубили местните избори.

Радка Петкова е най-отдавна избраната от тях и е кмет на село Крушево. Мариана Колева е вече 4 мандата кмет на село Караджалово. Мария Стоянова се е явявала на два избора, за да управлява село Брягово. А Елена Петрова, макар и добре запозната с тази позиция,  е  най-скоро избраният кмет на село Градина.

Първо те бяха предизвикани да отговорят на въпроса дали е различно една жена  да бъде кмет.

Радка Петкова започна с уточнението, че няма неравенство между мъже и жени в достъпа до кметското място. Според нея най-важното е кметът да помага за решаването на проблемите и да защитава интересите на жителите на населеното място и да бъде диалогичен.

Мария Стоянова допълва, че кметът в село е за всичко: „Като се каже за всичко - за всичко! Трябва да имаш доста голям набор от умения и знания“. А формулата за успех според нея е да имаш сърце.

Според Елена Петрова разликите между кметовете не зависят толкова от пола им, а от индивидуалните им качества и умения.

И все пак – любопитно е дали и с какво те превъзхождат мъжете?

Най-опитната – Радка Велева и най-младата кметица – Елена Петрова не виждат превъзходство.

Мария Стоянова счита, че не е въпрос на превъзходство: „Ние сме по-интуитивни, те по логични – казва тя -  Ние сме съобразителни, те резки. Ние сме по-чувствителни/емоционални, те са по-уравновесени/непукисти.“

А Мариана Колева казва, че жените – кметове са по-силно ангажирани  с проблемите.

Но и четирите виждат една цел пред всички - да са удовлетворени жителите и да живеят спокойно .

И все пак в този „мъжки свят“ е интересно дали дамите – кметици усещат подкрепа от своите колеги.  Оказва се, че и четирите получават внимание от тях. Е, според Мариана Колева се отнасят по-скоро колегиално, но пък другите ги наричат „кавалери“. А Мария Велева признава, че „Винаги са насреща, включително и общинският кмет“.

И тъй като празникът е за всички, независимо от поста, който заемат, всяка една от тях призна, че ще празнува: у дома, с приятели, в семейството и задължително с жените от селото. А на 9 март и с колегите от общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини