От х:

Днес в x:

Ветеранът от войната Аврам Ниего празнува 100-годишен юбилей

    Хасковлията Аврам Ниего празнува 100-годишен юбилей днес. Тържеството за празника се проведе в двора на къщата му в квартал „Дружба-1“.

    Аврам е роден в Хасково и целият му жизнен път е преминава в областния град. Той е известен като доайенът на еврейската общност в Хасково. Бил е в спортните среди - председател на хасковското дружество „Канев“, заместник-председател на Българския физкултурен съюз и 40 години е бил директор на Спортния тотализатор, където се е пенсионира. Усвоил е шапкарския занаят и дълги години правеше шапки в Хасково.

    На днешния празник той си пожела здраве. „Добре се чувствам. Кръвното ми е 80/120, пулсът е 60“. Рецепта за дълголетие няма, но генът е много важен и начинът на живот. Трудил съм се много, но съм се придържал към някои принципи – не пия, не пуша, приятелите ми са хора, които не са буйни, не се ядосвам, нямам някаква основна болест на тия години, семейството ми е добро“, каза столетникът.

    Той има син Исак и дъщеря Лиза, 4 внука, 4 правнука и очаква още една правнучка. Неговият баща е участвал в Първата световна война, откъдето се връща без крак.

    Аврам казва, че животът му е бил най-тежък през Втората световна война, в която е участвал на фронта. Тогава е приет и Закона за защита на нацията. „Това беше закон срещу евреите“, каза юбилярят.

    Заяви, че сега всеки ден решава по една кръстословица, което му отнема по 2-3 часа. Гледа телевизия, мачове. Обича да чете вестници. Предпочита да общува с весели хора, избягва тези, които говорят за болести.

    Днес той получи редица подаръци и поздравителни адреси.

    „Искам да Ви пожелая още дълги години да се радвате на деца, внуци и правнуци“, каза кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че неговата баба е живяла до 107 г. и пожела на Аврам да я надживее.

    Началникът на хасковското Военно окръжие подп. Петър Петков му връчи плакет и грамота от министерството на отбраната. Наградата е присъдена на ветерана от войната за принос към отбраната на страната във връзка с юбилея.

    Аврам Ниего получи поздравления за здраве, късмет и дълголетие от Военното окръжие в Хасково, 31-ви механизиран батальон, Съюза на ветераните от войните на България, Военния клуб, БСП-Хасково, приятели.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини