От х:

Днес в x:

Три села от Хасковска община са в зона на наблюдение, заради птичи грип в Черногорово

Селата от община Хасково: Александрово, Нова Надежда и Узунджово, са част от 10-километрова зона, обявена за наблюдение, заради открит птичи грип в село в Димитровградска община, съобщиха тази вечер от Българската агенция за безопасност по храните (БАБХ).

Заразата е засечена във ферма  за кокошки носачки в с.Черногорово, която се отглеждат около 40 000 птици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата: Черногорово, с. Брод и с. Воден. В 10-километрова наблюдавана зона от община Димитровград са селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново и Крепост.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини