От х:

Днес в x:

Оркестрите в Хасково ще менажират сами дейността си под шапката на Културен институт

    Културен институт ще бъде създаден в Хасково, в който ще влязат съставите на трите оркестри-Камерния, Духовия и Народния. Новината съобщиха кметът Станислав Дечев и министърът на културата Кръстю Крастев, който е на посещение днес в региона заедно с част от екипа си, след среща с деятели на културата.

    Община Хасково ще продължи да залага в бюджета си перо за заплатите на оркестрантите, но при новия формат на работа-чрез Културния институт, оркестрите ще имат възможност сами да финансират дейността си.

    „Радвам се, че от министерството ни дадоха уверение, че ще имаме възможност за този начин на финансиране на дейността на оркестрите, тъй като в момента с възможностите, които Общината има за бюджетиране, се получава така, че отделяме по-голямо перо за заплати и малко за дейност. Сега ще можем да си партнираме по един много добър начин с Министерството на културата“, подчерта кметът на Хасково Станислав Дечев. Представителите на Министерството на културата пък определиха решението като добър пример за взаимодействие между държава и местна власт. „С община Хасково имаме много ползотворен диалог, в който се набелязаха конкретни неща, които трябва да се изпълнят и в които да си помогнем Едно от тях е да подкрепим дейността на оркестрите“, каза министърът на културата Кръстю Крастев.

    На практика Културният институт, под чиято шапка ще действат Хасковските оркестри, ще бъде регистриран като юридическо лице по реда на Закона за закрила и развитие на културата, разясни заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Така културната организация ще може да кандидатства за държавно финансиране за дейностите, които иска да реализира, през всички програми на Министерството на културата, включително ще може да бъде и партньор на Общината при кандидатстване по различни проекти, като тези по трансгранично сътрудничество, например. Освен това всеки един от участниците в общинския Културен институт, вече ще може сам да издържа творческата си дейност, за което да получава билети за продажба на концертите си.

    Културният институт засега ще се помещава в Младежкия център.

    Преди срещата в Общинска администрация, министър Кръстю Кръстев и екипа му проведоха работна среща с кметове от региона на Хасково, на която домакин беше областният управител Гинка Райчева.

    В цялата област има добро представителство на културните институции и добро отношение на кметовете към културния сектор, обобщиха срещите си през днешния ден представителите на Министерството на културата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини