От х:

Днес в x:

Хасковски куриоз: Седем се борят за осем места

Защитеното жилище преди ремонта

Седем възпитаници на дом "Асен Златаров" се борят за определените осем места в Защитеното жилище в Хасково. Утре трябва да приключи процедура за подбор на младежите. Според изискванията те трябва да са над 18 и под 20 години и да не са завършили средно образование.

Въпреки възможността да кандидатстват и сираци от социални заведения от други градове, такива няма. Самостоятелно жилище са поискали само седемте пълнолетни възпитаници на хасковския дом.

Мераклиите са по-малко от предварително определения брой, но те попълват въпросници и се явяват на събеседване.

Спазваме изскванията по процедурата, коментира ръководителката на проекта Юлия Динкова. Тя обясни, че задължително на всеки младеж трябва да бъде изготвена социална оценка. Освен възпитаниците на дома, заявление подаде и едно момиче, което иска да ползва тази социална услуга, допълни Динкова.

Сираците ще влязат в новия си дом на 1 март. Сградата е основно ремонтирана и обзаведена.

Младежите ще разполагат с 12.50 лева на ден. Режийните ще се предоставят под формата на ваучери, с които ще могат да купуват само храна. Ще поддържат сами домакинството, ще съставят меню и ще готвят. Със средства по програмата те ще посещават курсове и извънкласни форми.

Защитеното жилище се намира на бул. Съединение № 16, в бившия офис на "Подкрепа". Инициативата се осъществява по проект на стойност 260 591 лева. Неговата цел е да подготви възпитаниците на социалните домове за предизвикателствата на живота.

Новодомците ще разполагат с четири спални, дневна, кухня, три тоалетни и офис за персонала. В Защитеното жилище ще работят мениджър, психолог, социален работник и петима възпитатели.

Проектът приключва през ноември. Ако след това не се намери финансиране, издръжката на къщата ще се поеме от общината.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини