От х:

Днес в x:

ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ

 Брюксел ще извърши одит на предоставените на Украйна оръжейни системи от страни членки на ЕС от началото на руската инвазия поради съмнения, че някои държави са предоставили въоръжение в по-малък от възможния за тях размер. Това съобщава украинската агенция Укринформ, като се позовава на съобщение във в. „Файнаншъл таймс“, което цитира трима информирани източници от ЕС.

Одитът ще бъде извършен от Европейската служба за външна дейност (EEAS), която възнамерява да предостави доклада на страните членки преди извънредната среща на върха на европейските лидери на 1 февруари 2024 г.

Дипломатите са посочили, че одитът ще се основава на данни, предоставени от страните членки в отговор на запитванията от EEAS, като някои от тях вече са демонстрирали нежелание да предоставят пълния обем информация. Проучването ще се проведе поради искането на германския канцлер Олаф Шолц да бъдат сравнени по вид и установени като бройка военните доставки за Украйна, предоставени от отделните държави.

Според негово изявление пред журналисти засега доставките са предвидени в твърде малък обем, като в допълнение трябва да се направи и преглед на специфичния принос на всяка отделна страна в подкрепа на Украйна през 2024 г.

Докато други големи сили в рамките на ЕС, като Франция и Италия, чийто ангажимент е доста по-малък, приемат думите му като упрек, публичният призив на Шолц към прозрачност среща подкрепата на неофициално ниво от високопоставени европейски представители, които вярват, че в този критичен момент на Украйна трябва да бъде предоставено повече въоръжение.

Освен Германия и други държави, основно в източната част на ЕС също призовават към увеличаване на „Европейския механизъм за подкрепа на мира“ (EPF), съвместен фонд, който частично финансира оръжейните доставки за Украйна, с цел увеличаване на доставките и споделяне на стойността им.

Според висш дипломат от Съюза трябва да бъдат предприети стъпки за осигуряване на нормалната работа на механизма, защото без него някои от страните членки не биха предоставили въобще военна помощ.

Одитът ще бъде проведен в момент, в който Брюксел и Вашингтон се опитват да постигнат политически консенсус за одобряването на нов пакет помощ за Украйна на обща стойност 110 млрд. долара.

По предишни информации на Укринформ след началото на войната Германия е предоставила на Украйна 28 млрд. помощ и ще продължи да предоставя подкрепата си и през 2024 г.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини