От х:

Днес в x:

В Черногорово правят вино за закуска

Антон Вълканов надига по "царски" бъклицата

Димитровградското село Черногорово е единственото в региона, което днес отбелязва свети Трифон Зарезан. Празнуването по новия стил е вече 10-годишна традиция. Ритуалното зарязване на лозите бе извършено от избрания за цар на лозарите, местния винопроизводител, Антон Вълканов. Пак по традиция, въпреки ранния час, манерки с гроздовия елексир обикаляха от ръка на ръка. В щедрите отпивания наравно се включваха млади момчета и жени.

„По нашия край правим вино което става за вечеря, обяд, че и за закуска“ шегуват се черногоровци. Почти всички от 97-те декара от лозовия масив на селото са засети с леки сортове-памид, мискет, димят. Във всеки двор пък има десертни сортове грозде.

Повечето от производството отива директно в бъчвите или в ракиените казани. Черногоровци не продават-изкупните цени са ниски, а по-важното за домакинствата е да имат зимнина. За останалото Господ ще се погрижи.

Ритуалното зарязване

Изложба на местните вина и народен празник допълваха деня на местните производители. На гости на село Черногорово днес бяха още 5 села от димитровградска община.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини