От х:

Днес в x:

От днес започва набирането на 250 лични асистенти

Личните асистенти ще спестяват например чакането по опашки за хората с увреждания

От днес дирекция социално подпомагане започва набирането на 250 лични асистенти по европейската програма Развитие на човешките ресурси. Молби за участие в програмата се приемат до края на февруари като паралелно с това върви и оценката на кандидатите. От 1-ви март с одобрените се сключват договори.

На одобрените кандидати се полага заплата от 360 лв. Всеки личен асистент може да обгрижва само 1 лице с увреждания, за разлика от социалните асистенти, които могат да се грижат едновременно за няколко лица. Личния асистент трябва да бъде 24 часа на разположение. Това превръща роднините на нуждаещия се от грижи в предпочитан вариант, обясни експертът от Регионална дирекция социално подпомагане Стефан Манахилов. Има изискване 20 % от наетите лица да са трайно безработни и да са регистрирани в бюрото по труда.

За програмата личен асистент могат да кандидатстват всички лица с увреждания. Ако бъдат одобрени, те предлагат човек, който да се грижи за тях. Програмата е обезпечена със средства за 15 месеца. По общини, личните асистенти са разпределени както следва: Хасково и Минерални Бани-70, Димитровград-50, Харманли-45, Ивайловград-45, Свиленград- 40.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини