От х:

Днес в x:

Жива храна за здраве и дълголетие

Изображение 1 от 2

    Съвременния човек се стреми все повече да живее здравословно. Едно от основните неща, които трябва да спазва е да се храни правилно. В този смисъл напоследък става все по-модерен терминът „жива храна“. Консумирайки я постоянно вие може да си осигурите здраве и дълголетие.

    Под жива храна хората разбират покълнали храни, продавани в био щандовете на супермаркетите. Всъщност тази храна е позната още от дълбока древност. Китайските медици са я използвали за лечение на редица заболявания. Известният Петър Дънов също е използвал покълнало жито в основата на своя хранителен режим.


    Жива и мъртва храна

    Разглеждането само на покълнали семена като единствен вариант на жива храна е много едностранно разбиране. Още през 30-те години на миналия век, преди в Америка да бъдат измислени нездравословните преработени храни, д-р Маккълъм формулира най-доброто определение за този вид продукти. Той е учен специалист по въпросите на храненето в университета „Джон Хопкинс“. Неговият съвет е следният:
    „Не яж нищо, което не се разваля и не гние, но го изяж преди това да е станало!”
    Мъртва (не жива) определяме храната, която е подложена на допълнителна обработка с една цел – да се удължи трайността й. Това са обработените и пакетирани храни, произведени с химически консерванти, изкуствени аромати, синтетични бои и други неестествени добавки, както и всяка храна, която е силно рафинирана или генетично модифицирана. Такива храни са и всички синтетични храни, които са изкуствено създадени от човека и никога не са били живи. Те с нищо не удължават живота на потребителя, напротив нарушават алкално-киселинния баланс в организма и създават кисела среда.Тази среда създава проблеми с наднормено тегло, алергии, артрити, гъбични инфекции, нарушен метаболизъм, хронична умора и липса на енергия, болки в мускулите. В кисела среда виреят раковите клетки, което увеличава риска от ракови заболявания. Следователно най-разумното ви решение за ежедневната ви диета е да ядете само живи храни.


    Диета за дълголетие

    Меню богато на плодове и зеленчуци, е идеалната диета за дълголетие. Тя е полезна за здравето, тъй като съдържа важни витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това е чудесен източник на фибри.

    Може да смятате, че приемате необходимата ви жива храна за да си осигурите младост и дълголетие, ако поне половината от ежедневната ви дажба се състои от сурови или подложени на съвсем лека топлинна обработка продукти. Тези продукти могат да се ядат само когато са пресни и всичките им елементи са запазени, а тази естествена свежест и жизненост не могат да се възпроизведат с изкуствени аромати, химически консерванти и други продукти, използвани в производството на преработени храни. Суровата храна раздвижва и изхвърля токсините, произведени в храносмилателния тракт при преработката на мъртви обработени продукти.

    Друг начин да се погрижите в храната, която приемате да има живот, е да зачеркнете от менюто си всички храни, които съдържат химически консерванти, бои, аромати. В производството на нездравословните храни се използват токсични съединения. Тези синтетични добавки са силно киселиннообразуващи и оставят токсични отпадъци дълбоко в тъканите. Това важи със същата сила за пресните плодове и зеленчуци, обработвани с пестициди, хербициди и химически торове, които до един допринасят за развитието на ацидоза. Макар че екологично чистите храни са по-скъпи, винаги си струва да вложите допълнителни разходи, но да ядете само естествени продукти. Ако цената им ви идва малко „солено“, решението е да ги купувате, но в по-малки количества. Една малка порция екологично чиста храна дава на тялото много повече полезни вещества и удължава живота му, отколкото цяла камара обработени продукти.

    В списъка от „не живи“ храни , които трябва да елиминирате от диетата ви, са изкуствените хранителни заместители. Това са маргаринът, немлечната сметана, продукти от хидрирани растителни масла, както и всички синтетични заместители на захарта – като захарин и аспартам. Тези храни не само са мъртви, но и изобщо никога не са били живи. Те са силно киселиннообразуващи и силно токсични за тъканите.


    Живата храна е енергия

    Слънцето е най-мощния енергоносител в природата. Неговата енергия се предава на плодове, зеленчуци, семена и други продукти, които ние консумираме. Приемайки тази жива храна, която е израснала под слънчевите лъчи, ние поемаме тази енергия. Така например яйца от свободни кокошки са поели от слънчевата енергия и са заредени с необходимите вещества.

    Същото се отнася и до месо на животните, които са гледани на свобода и са се хранили със сочна трева от поляните, вместо с фуражни смески. Количеството калории е еднакво и в двата вида месо, но месото от животно, което е поело свежите стръкчета трева, огряни от слънцето, е много по-полезно за човешкия организъм.

    Можете да се храните с месо от малки ферми, за които сте сигурни, че осигуряват не само паша на животните, но също така и спазват необходимата хигиена.

    Също така трябва да ограничите сладкишите и вкусните мазни сосове, като ги замените с плодове и зеленчуци.

    Консумирането на жива храна е основен фактор за здраве и дълголетие. За да постигнете обаче желания ефект трябва и правилно да комбинирате различните храни. Как най-добре да правите това може да научите от статията ни за разделно хранене.

     

    Източник: www.rnews.b

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини