От х:

Днес в x:

8 км от язовир „Тракиец“ освободени от охрана

Д-р Милчев обяснява откъде язовир Тракиец е освободен от охрана

8 от 9-те километра на тракиец са свободни от охрана. Добрата за рибарите новина бе съобщена от шефа на местната ИАРА д-р Милчо Милчев. След като патрулите на Екопрогрес бяха снети, охраняемата част от язовира остава само 1000-метровата зона след стената. Охраната там се осъществява от частна фирма. Това е така наречената технологична зона в която е абсолютно забранено както риболова, така и влизането на всякакви плаващи предмети-лодки, понтони и пр.

Останалите 8 километра са на разположение на рибарите. „Да правят каквото искат, само да не бракониерстват“ съобщи директорът на Агенцията по аква култури Милчо Милчев.

Веднага обаче лъсна първия проблем. Зоната не е маркирана по брега. Освен ако не решите тепърва да мерите 1000 метра, няма как да разберете откъде започва свободната за риболов зона, призна д-р Милчев. ИАРА не е собственик нито ползвател на Тракиец. Това са „Напоителни системи“ които именно трябва да отделят с маркировка забранената зона от свободната. Оттам обаче не са маркирали съществувалите от десетилетия до сега 4 забранени зони на язовира, едва ли ще си направят труда да оразмеряват тази, песимистично прогнозираха риболовните инспектори.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини