От х:

Днес в x:

Военни подсилват охраната по границата с Турция и Гърция

Военнослужещи от Българската армия ще подпомогнат усилията за възпрепятстване на нелегалното преминаване у нас на мигранти през българо-турската и българо-гръцката граница. Това съобщи днес министърът на отбраната Георги Панайотов в учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET.

Той посочи, че няколкостотин военни ще бъдат локализирани по браздата и ще изпълняват задачи, свързани с охраната на българската граница в отговор на увеличаващият се натиск за нелегалното й преминаване, както и заради очакваната нова мигрантска вълна вълна от Афганистан,свързана с кризата там .

Мярката се предприема в отговор на работната срещата през вчерашния ден в Ямбол и Елхово с участието на структурите на МВР и областните управители на пограничните райони -Ямбол, Бургас и Хасково.

Военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции, между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка. Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация в т.ч. и медицинска. Ще извършват и наблюдения на границата.

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Би
    Бисер
    19 -5
    16:52, 26 авг 2021
    Дайте на Минко Ангелов една дървена пушка и да ходи да пази границата. Нали е много акълия, нали щеше да я оправя. Аланколу, бежанците идват настани си ги в твоята голяма къща ,построена на мястото на парк. Изманик и некадърник.
  • 2
    Он
    Оня
    14 -3
    20:14, 26 авг 2021
    Пращайте Динко и шумкарският отряд- гаранция,един няма да влезне!
    • Ба
      Бакаджика
      2 -2
      22:44, 26 авг 2021
      Динко е назначен при президентството по мигрантските въпроси .
  • 3
    Ne
    Nemesis
    5 0
    22:42, 26 авг 2021
    повече от 5 милиона от Афганистан .другите милиони от Африка също искат да отидат в Европа !
  • 4
    АН
    А не
    7 0
    22:58, 26 авг 2021
    Военните могат само по светло,такива са им разпоредбите
  • 5
    Ки
    Кирилов
    8 0
    07:07, 27 авг 2021
    Военни, на които е забранено да ползват оръжие за отбрана от нахлуване, пък било то и на невъоръжени (те после се въоръжават) нищо не правят,! Само се отбива номера, плащат се командировъчни и някой прибира комисионни от хазаите на тези настанени там.

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини