От х:

Днес в x:

Миряни се поклониха на Архангеловден пред икона, открита от мюсюлманин в гора

    Храмов празник отбеляза днес хасковската църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. По този повод бе отслужена света литургия, водена от отец Константин.

    За да запалят свещ и да се помолят в храма дойдоха много миряни, предимно възрастни хора. Те поклониха пред голяма реставрирана икона на Свети Архангел Михаил. Нейната съдба е особена, разказа отец Никола. Преди 20 години тя е открита от мюсюлманин в гора край турско село. Още тогава той я предоставил на християнско семейство. Преди година мюсюлманинът отново я намерил на същото място. Той я дал на шефа на Хидро-метеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров, който от своя страна я дарил на местната църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

    „Иконата беше в много лошо състояние, но я дадохме за реставрация“, каза отец Никола. В този си вид, на Архангеловден тя за първи път беше изнесена в църквата.

    Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник.

    Именници на 8 ноември са хората, носещи имената Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка, Радмила, Райна, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Емилия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини