От х:

Днес в x:

На Архангеловден пазарът в Хасково отрупан със зеле

    На Архангеловден пазарът в Хасково бе отрупан със зеле. Зеленчукът се предлагаше на много маси, а цената беше различна. Масово килограмът вървеше по 1.00 – 1.20 лева, в зависимост от сорта и качеството. Имаше и малки зелки, които се предлагаха за 0.60 лева за килограм. Едни от производителите казаха, че хубавият зеленчук е от сорта Чиърс, а други пък посочиха Кьосе.

    Именно около днешния празник хасковлии започват подготовката за кисело зеле и поставянето му в каци и бидони. Обикновено хората купуват по 20-40-50 килограма, но имам и клиенти, които са почитатели на киселото зеле и пазаруват по 100 килограма, каза производителят Емил Шумаков, който отглежда зеленчуци в димитровградското село Горски извор. Той бе изложил голяма зелка - с тегло 5.360 килограма. Каза, че не е полагал специални грижи за зеленчука. Според него тя е пораснала повече, тъй като е имало по-голямо разстояние между зелките в редовете на нивата. Освен зелето, Емил Шумаков предлагаше и 5 вида ряпа.

    Цената на зелето, както и на останалата продукция, се покачва всяка година. Миналата година зеленчукът вървеше масово с около 20 стотинки по-евтино, каза производител. Преди 2-3 години килограмът се предлагаше по 30-40 стотинки.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини