От х:

Днес в x:

48 сигнала за корупция подадени в областната, 16 от тях - на прокурор

 

48 са получените сигнали от граждани през 2009 г. в Областния обществен съвет за борба с корупцията, чийто председател е губернаторът Румен Данев, съобщиха от администрацията. Това стана ясно на провелото се днес първо за 2010 г. заседание на съвета, който вече ще се нарича Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

От получените сигнали за корупция 16 са изпратени в прокуратурата след извършени проверки на МВР. От тях по два сигнала е получен отказ за завеждане на съдебно производство, а по 14 до момента продължава проверката.

От останалите 32 сигнала, по 8 не са регистрирани нарушения. По 1 сигнал е наложено административно наказание, а 2 повтарят други постъпили сигнали. По другите 21 сигнала продължава работата от различни органи – прокуратура, МВР, следствие и др.

Само 7 са анонимните сигнали, което е положително, тъй като гражданите застават все по-категорично зад своите думи и няма клеветничеста, каза Румен Данев. Секретарят на съвета Стефан Марков уточни, че 4 от тези 7 сигнала са в прокуратурата, тъй като са установени данни за престъпления, а по другите 3 се работи в момента.

18 са сигналите за корупция, подадени от граждани срещу кметовете на 12 кметства в областта. За един от тези кметове има 6 сигнала от различни източници. За кметове на общини има 9 сигнала. Те касаят 5 общини, като за една община има 3 сигнала, а за друга – 2.

12 общо пък са сигналите за 9 от регионалните структури в областта.

Останали се отнасят за банки, чуждестранни фирми, има един за измама и незаконно строителство.

На заседанието на съвета бяха приети и новите членове – двамата заместник областни управители, ръководителят на офиса в Хасково на ТД НАП Пловдив, началникът на Митница Свиленград и на граничните полицейски участъци в Ново село и Свиленград. Бе предложен и приет нов член на съвета – издателят на в. “Новини” в Харманли Иван Атанасов.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини