От х:

Днес в x:

Взривиха ТЕЦ-а, той не пада

Афишираното отпреди месеци взривяване на ТЕЦ-а край Хасково не се състоя. Или по-точно - ТЕЦ-ът бе взривен, но не падна. Крепостта на социалистическото строителство изненада душманите си с повече желязо от предвиденото. Такова обяснение дадоха от фирмата взривател  „Атмарк. „Бетонът се взриви, но желязото бе повечко“ коментира мрачно Венцислав Николов от софийската фирма. Оттам отказаха да се ангажират кога ще има нов опит . Знае се само, че коминът не може да бъде бутнат, без първо да падне основният корпус. Планирано е високият комин да рухне на същото място.

На практика всичко, което видяха десетките премръзнали зяпачи, бе голяма пушилка. Експлозиите в основата не бяха толкова шумни, колкото се очакваше и явно не толкова ефективни. Големият облак прах блокира опитите събитието да бъде снимано с мобилни телефони и фотоапарати. Видя се обаче достатъчно - сградата не помръдна.

За взривяването бе използвано веществото Амонит 6 GV обясниха от „Атмарк“. То е от втори клас, предназначено за взривателни дейности на открито и закрито. Счита се за ефективен. С 500 килограма през 2008-ма година бе взривена 14-етажната сграда на недостроената болница в гр. Сливен. Няма данни какво количество експлозиви бяха заложени тук.

Георги Христов

Неудачното взривяване искрено развесели зяпачите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини