От х:

Днес в x:

10 °C

Иван Парасков: Вежди трябва да е в центъра на Хасково

Иван Парасков, скулптор

- Г-н Парасков, идването на министъра на културата Вежди Рашидов в Хасково в петък ви провокира отново да поискате склуптурата му, която се намира на кръстовището между бул. Раковски и бул. Съединение, да бъде преместена. Каква е историята на тази пластика?

 - През 1985 година шефът на културата в общината Никола Атанасов ме изпрати в София да избера няколко склуптури, за да ги сложим в града. Работех в кметството като скулптор и ме използвахаме за консултации.

Тогава Никола Атанасов ме изпрати на Национална изложба. Взех пластиката „Шумът” на Вежди Рашидов. Това е емблематична работа. Първата голяма пластика, която е поместена в албума му. Снимката е още по времето, когато тя стоеше пред малкия бизнес център. Вежди дойде в Хасково и сам избра това място. Не може да слагаш пластики, където ти хрумне.

Тогава донесох още „Марица” на Величко Минеков, която е пред библиотеката. На Альоша Кафеджийски – „Майстор Манол”, но я откраднаха от Кенана. Колко докладни писах, да я махнат оттам и да я сложат до арките пред бизнесцентъра.

Откраднаха и ръката на цигуларката пред читалище „Заря”. Паметникът на Асен Златаров пред театъра също щяха да го задигнат. Добре, че някой го видя свален и приготвен за транспортиране. А на срещата с Вежди Рашидов никой не спомена за неговата пластика в Хасково.

 - Той знае, че има скулптура в Хасково.

 - Знае, но не го каза. Той е министър. Вежди е световен автор. Негови пластики има по цял свят. Притеснявам се - дали стои непокътната тази работа или някой крак или ръка вече са отрязани. Това е страхотна работа, емблематична. Много хасковлии не знаят за нея. Трябва да се премести.

 Колко съм обяснявал на борците против фашизма и капитализма, на тези дървени глави, които не рабираха от изкуство, но имаха власт. Идваха при мен и питаха :”Иване, каква е тази модерна работа, нищо не разбираме?” Викам им: ”Това е въздействието на шума върху човека. Човекът си е запушил ушите, защото шумът убива човека„.

 Една година не можа да постои пред бизнесцентъра тази работа и я махнаха, забутаха я.

 Аз съм докарал почти всички склуптури в Хасково, но държавата даваше пари. Ангажирах проф. Любомир Далчев. Той направи статуята „Свобода” в началото на алеята в Кенана. Най-напред изля малка – 2 метра, която е зад Централния дом на народната армия.

Съжалявам, че не успях да стана и да го кажа пред Вежди - четири докладни съм писал на кмета - ни дума, ни вопъл, ни стон.

- Къде според вас ще стои добре „Шумът”?

- Пред бизнесцентъра, където си хареса Вежди. Или пред хотел „Аида”.

Там минават много хора.

- Защо не ценим произведенията на изкуството, които имаме?

 - Това е емблематичен знак за отношението българите и на властта към творците. Вярваш ли ,че 20 години нямам за 5 стотинки работа от общината. Майната му. Аз ще се оправя.

Българите не ценим качествените хора. Радвам се, че Вежди стана министър, той е много талантлив автор. Беше в комисията за паметника на Васил Левски, който направих за едноименното училище в Хасково. Оценява го и Владо Гиновски, който е правил паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека. С такава комисия не можеш да мръднеш.

 - Каква трябва да е ролята на държавата, когато става дума за култура?

- Развитието на културата трябва да бъде държавна политика. Във Финландия на завършилите млади творци – художници, музиканти, дават 3 години стипендия.

 - Вярвате ли, че като министър Вежди Рашидов, ще ви помага, когато няма пари?

 -Надявам се. Че няма пари е оправдание на всички, за да не правят нищо. Предишният министър на културата Стефан Данаилов направи много за театъра. В Хасково Вежди каза :”Аз не знам колко ще съм на този пост, но няма да руша създаденото, ще надграждам.”

- От 20 години галериите не откупват картини. Ще се промени ли това?

- Вежди иска да прави български Лувър. Не само в хасковската художествена галерия, но дори в Националната мухлясват картини на велики български и чужди творци. Всичко стойностно ще бъде събрано в този Лувър. Сигурен съм, че го направи, той е упорит.

След като завърших, две години работех в София. Ходех в кафето на СБХ, Вежди също и беше от малкото, които купуваха и четяха вестници. Оттогава се интересуваше от политиката.

Много ми е мъчно - миналата година подехме инициатива - Хасково има тротоари, плочки, асфалт – стана много хубав град. Но го няма това, което ги има в Италия. Едно малко градче като Лука, с 50 000 население, е пълно с пластики.

Подехме инициатива да направим симпозиум по скулптура в Хасково. Но не стана. Много добри скулптори щяха да дойдат.

Щеше да е страхотно- 10 автори да направят пластики и да ги сложим в града, догодина – още толкова. Тогава щеше да стане градът - само с тротоари и плочки не става.

Вежди ме покани на гости. Ще му кажа да прокара закон – на обществени места да не се слагат случайни пластики, на който каквото му хрумне. Те трябва да минават през погледа на специалист.

- Смятате, че за пластика, която ще се поставя в града, трябва да се обяви конкурс за проект?

 - Да изберат най-добрия. Нали сме демокрация. Как за музикалните дни идват от София големи музиканти и преценяват. На литературния канкурс „Южна пролет” също се оценява таланта.

Тук, на който където му хрумне, слага пластики на обществени места. Това не бива да продължава.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини