От х:

Днес в x:

ISW: Русия преструктурира силите в Украйна преди зимата

Русия усъвършенства правни механизми за реформиране на Ленинградския военен окръг като част от продължаващите широкомащабни военни реформи. Руският федерален портал за проекти на регулаторни правни актове публикува на 8 октомври президентски указ, изготвен от руското Министерство на отбраната (МО), който предлага лишаване на Северния флот (СФ) от статута му на "междувидово стратегическо териториално обединение".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските държавни медии отбелязват, че предложението показва, че СФ вече няма да бъде отделна военно-административна единица, равна на военен окръг. Което предполага, че СФ и неговите четири съставни региона (Република Коми, Архангелска и Мурманска области и Ненецкия автономен окръг) ще бъдат прехвърлени към реформирания Ленинградски военен окръг.

Руският военен анализатор Юрий Федоров отбеляза, че възстановяването на Ленинградския военен окръг предполага, че Русия се готви за възможни конфликти с балтийските държави и НАТО.

През 2010 г. руските военни обединиха Московския и Ленинградския военни окръзи в Западния военен окръг. Министерството на отбраната създаде Северния флот през 2014 г. от територията, покривана от Западния военен окръг, а руският президент Владимир Путин направи НФ военно-административна единица, равна на военен окръг, считано от 1 януари 2021 г.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи възстановяването на Московския и Ленинградския военен окръг на базата на Западния военен окръг (отменяйки промените от 2010 г. и 2014 г.) през декември 2022 г. и потвърди, че тези военни окръзи са били в активно формиране към август 2023 г. 

Решението на Министерството на отбраната да преразпредели ОМУ показва, че Русия вижда необходимостта от преструктуриране на силите си, изправени срещу НАТО и вероятно позиция на финландската граница, въпреки че остава неясно как Русия ще може да мобилизира, обучи и организира тези сили в нов военен окръг.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции близо до Бахмут и незначително напреднаха в западната Запорожка област на 8 октомври. Геолокирани кадри, публикувани на 8 октомври, показват, че украинските сили са постигнали по-незначителни успехи на север от Новопрокоповка (14 км южно от Оригов), а руски блогър твърди, че украинските сили също напредва близо до Копани (10 км югозападно от Оригов).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех североизточно от Андреевка (7 км югозападно от Бахмут), а руски източници твърдят, че украинските сили са продължили атаките близо до Андреевка и Курдюмовка (11 км югозападно от Бахмут).

Руски и украински източници съобщиха, че влошаващите се метеорологични условия оказват влияние върху руските и украинските операции в целия театър. Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун заяви, че активността на руските дронове и авиацията е намаляла през последните няколко дни поради лошото време.

Руски блогъри твърдят, че влошаващите се метеорологични условия в посоките Бахмут и Запорожие се отразяват на украинските настъпателни операции, както и на руските въздушни разузнавателни операции.

Говорителят на украинската Източна група на силите капитан Иля Йевлаш повтори, че лошото време може да повлияе на операциите на дронове и авиацията, но че времето няма да спре контранастъплението на Украйна.

Руските сили засилват усилията за миниране в района на Роботине-Върбове и се стремят да фиксират украинските сили в райони на фронта далеч от западната Запорожка област. Руски блогъри твърдят, че руските сили са започнали да възстановяват предварително разчистените райони на линията Роботине-Вербове (10 км южно до 18 км югоизточно от Оригов), за да постигнат тактическа изненада.

Блогърите твърдят, че интензивните руски усилия за добив и разкопки са попречили на движението на тежки украински товари и оборудване в тези райони през последните дни. Известен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че руските сили са засилили тактическите настъпателни операции в няколко района на фронта отвъд Запорожка област, за да разтегнат украинската отбрана и да разделят украинското внимание.

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Александър Щупун заяви, че руските сили се опитват да фиксират украинските сили в направленията Авдиевка и Маринка и да им попречат да разположат резерви в посока Запорожие.

Руски източници подчертават очевидните разломи между редовните руски сили и нередовните формирования на Донецката народна република (ДНР). Руски блогър, който твърди, че е бурятски войник, воюващ в 37-ма мотострелкова бригада (36-а общовойскова армия, Източен военен окръг), отговори на 7 октомври на публикация, публикувана от друг блогър на 13 август, която обвинява 37-а ОМБр в изоставяне техните позиции около Новодонецке (в граничната зона на Донецк-Запорожие) по време на украински атаки, които в крайна сметка освобождават селото, оставяйки само елементи от оперативно-тактическата бойна формация на ДНР "Каскад" да защитават района.

Бурятският блогър опроверга тази история и твърди, че "Каскад" води малка част от бойните действия на фронта, докато редовните руски войски поемат по-голяма тежест от настъпателната атака, и се присмя на други части на ДНР, че имат позиции далеч зад фронтовите зони, държани от редовни части.

Блогърът също така твърди, че подразделенията на ДНР имат ниско ниво на умения и че редовните руски войски не им вярват. Твърденията, направени от него срещу формированията, предполагат, че има продължаващи търкания между силите и редовните руски сили, което вероятно допълнително ще усложни усилията за интегриране на силите на ДНР в редовната руска армия като част от текущите военни реформи.

Блогърът също така твърди, че подразделенията на ДНР имат ниско ниво на умения и че редовните руски войски не им вярват. Твърденията, направени от него срещу формированията, предполагат, че има продължаващи търкания между силите и редовните руски сили, което вероятно допълнително ще усложни усилията за интегриране на силите в редовната руска армия като част от текущите военни реформи.

Говорителят на украинските военновъздушни сили, полковник Юрий Игнат, изрази загриженост относно очакваната кампания за удари с безпилотни самолети Shahed 131/136 срещу Украйна тази зима. Игнат заяви на 8 октомври, че руските сили са увеличили интензивността на ударите на Shahed напоследък, както украински официални лица предупредиха по-рано.

Инат заяви, че руските сили са използвали 1000 безпилотни летателни апарата Shahed през отоплителния сезон 2023-23 г., но са използвали рекордните 500 дрона само през септември 2023 г., което показва, че Украйна трябва да се подготви сериозно за зимната ударна кампания на Русия през 2023-24 г. с дронове. Игнат отбеляза, че Украйна постепенно заменя съветските системи за противовъздушна отбрана със системи, предоставени от Запада, и възнамерява да използва тези системи за защита на украински енергийни съоръжения, пристанищна инфраструктура, зърнени силози и друга критична инфраструктура срещу удари на руски дронове тази зима.

Инат добави, че руските власти искат да увеличат производството на дронове Shahed в страната, но не могат да преодолеят зависимостта си от Иран за определени технологии и резервни части, необходими за производството.

Центърът за стратегически и международни изследвания наблюдава сателитни изображения, показващи, че железопътният трафик между Северна Корея и Русия "драстично" се е увеличил, след като руският президент Владимир Путин се срещна със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун на 12-17 септември.

Проектът Beyond Parallel на CSIS установи, че сателитни изображения, заснети на 5 октомври, показват "безпрецедентни" 73 товарни вагона в севернокорейското железопътно съоръжение Tumangang. Beyond Parallel отбеляза, че предишни сателитни изображения показват максимум около 20 мотриси в съоръжението в Туманганг наведнъж през последните пет години. Beyond Parallel също наблюдава транспортни каси/контейнери и оборудване, разположени на открито в основната складова зона в съоръжението Tumangang, въпреки че съдържанието на транспортираните стоки остава неясно. Beyond Parallel отбеляза, че външните характеристики на контейнерите и оборудването са различни от тези, наблюдавани през последните пет години в съоръжението и оцени, че е "вероятно тези пратки да са или да включват боеприпаси и артилерия".

Руски блогъри и източници разшириха констатациите на Beyond Parallel в руското информационно пространство, без да потвърдят или отрекат възможността за севернокорейски доставки на оръжие за Русия.

ISW по-рано оцени, че Путин може да е отворен за някои форми на технологично и отбранително сътрудничество със Северна Корея в замяна на севернокорейски артилерийски боеприпаси, стига подобно сътрудничество да не доведе до вторични санкции срещу Русия.

Руското федерално правителство продължава да лишава от избирателни права определени федерални субекти (региони) на етническите малцинства, докато селективно овластява други. Татарско-башкирската служба Idel Realii на Радио Свобода разшири мнението, написано от татарския активист Руслан Айсин на 8 октомври, което критикува прилагането на нова държавна национална политика на Татарстан като федерално наложен "феодализъм." Айсин отбеляза, че новата политика отпада от разпоредба за "укрепване на идентичността на Татарстан", която е насочена към русифициране на етнически различни популации, живеещи в Руската федерация, и твърди, че руското федерално правителство вероятно е подтикнало премахването на разпоредбата.

Айсин отбеляза, че премахването на тази разпоредба има за цел да лиши регионите на етническите малцинства от способността им да овластяват собствените си култури, езици и традиции, но постави под въпрос защо на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров е позволено публично да популяризира чеченските традиции и идентичност.

Руското министерство на отбраната (MO) и Кремъл наскоро сигнализираха за изрична подкрепа за Кадиров и неговия стил на управление в Чечня, въпреки повишеното междуетническо напрежение в руското общество и армията.

Предположението, че руската федерална политика целенасочено се опитва да лиши от избирателни права татарската идентичност, като същевременно овластява Кадиров, показва, че Кремъл е заинтересован да възнагради регионите на етническите малцинства, които са най-явно лоялни към Кремъл, и да предостави на Кремъл значителна военна сила за войната в Украйна.

Базираното в Прага рускоезично издание Current Time съобщи на 8 октомври, че броят на случаите на дезертиране в руската армия се е увеличил.

Current Time съобщи, че "Мини през гората", руска организация, която помага на руски граждани да избегнат мобилизация, е наблюдавала нарастващ брой руски военнослужещи, дезертиращи от май 2023 г. насам. Увеличаването на случаите на дезертиране се дължи на това, че руската армия е започнала да разрешава военнослужещи на договор да вземат отпуск в края на април и май, от който много военнослужещи така и не се завърнаха. Current Time заяви, че руската армия отказва да даде отпуск на мобилизирания персонал.

На 7 октомври окупационната военна служба за регистрация и вписване на Херсонска област обяви продължаване на усилията за обезсърчаване на укриването на военна служба в окупираната Херсонска област.

Службата обяви няколко нови и увеличени глоби, свързани с военната регистрация, включително глоби срещу: работодатели, които не уведомят служителите, подлежащи на военна служба и не ги изпратят на сборни пунктове; работодатели, които не предоставят в службата списъци на военноотговорните служители; работодатели, които не актуализират службата за уволнението на военнослужещ служител; местни жители, които не изпълняват военнотранспортните си задължения; и местни жители, които нарушават изискването за регистрация за военна служба.

Украинският център за съпротива съобщи на 8 октомври, че украинските партизани са предоставили информация, която е помогнала на украинските сили да извършат няколко успешни удара срещу руските тилови райони през последната седмица, включително удари срещу руски военен щаб в посока Херсон, няколко склада за боеприпаси и концентрации на руски военен персонал.

Съобщава се, че окупационните власти продължават да изземват собствеността на украински цивилни в окупирана Украйна, за да я разпределят на руския военен персонал. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 8 октомври, че окупационните власти в окупираната Запорожка област изселват местни украинци и настаняват руски военнослужещи в домовете им.

Федоров заяви, че окупационните власти също раздават парцели земя в окупираната Запорожка област на руски военнослужещи като награда за военна служба. Федоров добави, че окупационните власти са намалили пенсионните плащания за местните жители в окупирана Украйна с няколко хиляди рубли и заяви, че някои държавни служители не са били платени или са получили само малка част от заплатите си за последния месец и половина.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини