От х:

Днес в x:

Хасково подкрепя каузата за донорството и трансплантациите

Хасково е сред градовете, в които на 7-ми октомври- Европейския ден на донорството и трансплантацията символично ще бъдат осветени знакови места в знак на солидарност и подкрепа. Общо в 18 общински центрове фасадите на емблематични сгради или обекти ще бъдат в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията

Община Хасково ще освети Камбанарията в парк „Ямача“.

В България, към 6 октомври, своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По последнени данни на Съвета на Европа през 2022 г. 39 хиляди човека са получили трансплантация, докато 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това означава, че на всеки час приблизително пет нови пациента се добавят в списъка на тези, които се надяват на своя втори шанс. Средно 19 пациента на ден не успяват да дочакат своята трансплантация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини