От х:

Днес в x:

В Хасково скоро ще заработи координатор по донорството

Изображение 1 от 3

    Д-р Георги Димитров от ОАИЛ на МБАЛ  –Хасково ще поеме работата на координатор по донорството. Новината съобщи Георги Пеев.

    В подкрепа на донорството и трансплантациите и за вдъхновение на младите спортисти той върна днес знамето с герба на община Хасково, което получи от местната администрация на път за Световното първенство за хора с трансплантации в Пърт, Австралия. Там хасковлията стана световен шампион в дисциплината 100 метра бруст.

    Използвайки символиката на 7-ми октомври, който е обявен за Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки, Пеев предаде знамето на заместник-кмета Мария Вълчева на кратка церемония в общинския плувен комплекс.

    Това знаме ми беше подарено от община Хасково преди да тръгна за Австралия и не само на мен донесе късмет, а беше важно и за всички трансплантирани хора в България. Най-вече даде много надежда за всички, които чакат трансплантация.  Смятам, че мястото му отново е в община Хасково, а най-точното е именно в този плувен басейн, отбеляза Георги Пеев.

    Мотото на инициативата в подкрепа на донорството и трансплантациите тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“. През последната седмица у нас има 4 донорски ситуации, при които 8 са трансплантациите, извършени тук, и три в Румъния.

    Въпреки тази добра новина в навечерието на Европейски ден на донорството, в България има все още върху какво да се работи, за да се спасяват животи, коментира Георги Пеев. По думите му у нас има добро законодателство в правилната посока. Той коментира като добър знак, отделянето в самостоятелна администрация на Изпълнителната агенция по трансплантация. „Искрено вярвам, че там ще бъде назначен за директор човек,  които ще радее и работи за органото донорство и трансплантациите“.
    Според Пеев, за по-успешни резултати трябват повече усилия в донорските центрове и работа от страна на координаторите в тях. Като негативен пример в тази посока цитира фактологията, че от 2017 година до началото на 2023 година в „Пирогов“ не е отбелязана донорска ситуация, което, по думите му е парадокс, при положение, че това е най-голямата спешна болница в страната и на ден се констатират много ситуации на летален изход.

    Той апелира към всички, които имат възможност да вземат съдбоносното и нелеко за тях решение, но да дарят живот на други, да кажат „Да“.

    „Вярвам в тази кауза, а жестът на Георги Пеев е вдъхновение. Постижението му е пример за силата на духа, силата на спорта и волята за живот. Басейнът е място за спорт, изграден е с мисъл и грижа за хората, защото спортът е здраве“, подчерта Мария Вълчева и увери, че знамето с герба на община Хасково, върнато от плувеца, заедно с табела, която обозначава постижението му, ще бъдат поставени в плувния комплекс.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини