От х:

Днес в x:

Филмът "Живот от живота" в Хасково по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията

Всяка втора събота на месец октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. През тази година това е 9-и октомври.

Целта е да се насърчи общественото внимание към темата и отново да се повдигне дебатът, както и осведомеността за  донорството на органи, като начин за спасяване на човешки живот.

Медицинската статистика показва, че един донор може да спаси осем човешки живота чрез донорство на органи и чрез донорство на тъкани да подобри живота на още 100.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства.

Според данните от МЗ 1016 са българите, които чакат трансплантация. От тях чакащите за бъбрек са 899,  за черен дроб-42-ма, за сърце-44, нов бял дроб се надяват да получат, за да живеят 21 наши сънародници.

В зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени знаковите места в пет български града.

Темата ще бъде повдигната в Хасково чрез документалния филм на режисьора Стефан Командарев "Живот от живота". Неговото излъчване ще е на 13-ти октомври от 19 часа в театъра. Прожекцията се осъществява със съдействието на Община Хасково и ДКТ "Иван Димов". Местата в театъра ще са заети на 50%, като допускането на публиката ще започне в 18:45 ч. до изчерпване на  свободните места.

През тази година  мотото на инициативата в Европейския ден на донорството е  "Просто кажи "Да!". Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бармалей
    0 0
    22:07, 9 окт 2021
    На премиерата поканете възможно повече любители на две колела, ще им бъде в полза🚲🛵🛴
Последни новини