От х:

Днес в x:

„Електроенергиен системен оператор“ с антинаграда „Катинар” в Деня на правото да знам

Антинаградата „Катинар” получи „Електроенергиен системен оператор“в Международния ден на правото да знам, който се отбелязва на 28 септември. У нас на тази дата Програма „Достъп до информация“ ежегодно присъжда на базата на номинации от цялата страна позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация.

Наградите за 2023 година са в традиционните шест категории. 

Със „Златен ключ“ и позитивна грамота се отличават граждани, НПО и журналисти, които активно използват процедурите на Закона за достъп до обществена информация в обществена полза и институциите, развили положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация. С „Катинар” и „Вързан ключ” се порицават практики, които нарушават правото на достъп до информация.

На 21 поред церемонията ЕСО получава антинаградата заради перманентното отказване на информация за извършени плащания към производители на електроенергия в различни периоди от време. След постановяване на третото съдебно решение, ЕСО предоставят информация за периода 1.01.2021 – 31.08.2021 г. на „За Земята – Достъп до правосъдие“, но когато от сдружението търсят същата информация, но за по-нов период от време, ЕСО отново отказват достъп.

Още една антикатегория има своя притежател на антиотличие и това е за „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“. Тя е за Прокуратурата на РБ, която отказва информация на какъв етап е делото срещу хазартния бос Васил Божков, с мотив, че за да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“ награда „Златен ключ” е за Наталия Станчева, която е подавала редица заявления до различни институции, повечето от тях до АЕЦ "Козлодуй", а получената информация е използвала, за да накара институциите да установят, че Централата се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нарушение на Закона за лечебните заведения. В резултат Службата по трудова медицина на АЕЦ, действаща като незаконен ДКЦ, е спряна и са издадени задължителни предписания за регистрация.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“ „Златен ключ” е за

Гражданско сдружение „БОЕЦ“ за активно използване на ЗДОИ по важни за обществеността въпроси като: раздадените бонуси и възнаграждения, имената на съветниците на министъра на вътрешните работи и основанията на забраната за граждани за достъп до сградата на Народното събрание.

Категория „Най - добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“ е отличена Десислава Николова, в. „Капитал“, за систематично и мащабно разследване, в което използва процедурите на ЗДОИ за търсене на информация от най-големите болници в България за това как се харчат средствата от Националната здравна каса.

Позитивната награда за институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани е за Община Сливен. Тя й се присъжда за активно публикуване на информация на официалния сайт на институцията и за прецизно изпълнение на задълженията по ЗДОИ при предоставяне на информация. През 2022 г. и през тази година, общината няма нито един отказ за предоставяне на информация и няма заведено дело срещу решение за достъп.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини