От х:

Днес в x:

Обвинение за турчин, опитал да пренесе незаконно валута за над 120 хил.лв. през България

Турски гражданин е с обвинение от Районна прокуратура – Хасково за пренасяне на недекларирана валута, открита в камиона, който шофирал, на ГКПП “Капитан Андреево.

59-годишният мъж пътувал на 12 сепетмври през ГКПП - Капитан Андреево. На изходящото трасе от България за Турция той не декларирал, че носи сумата от 63 500 евро, с обща левова равностойност от 124 195 лева. Според закона подобна голяма сума парични средства, трябва да бъде обявена пред митнически власти писмено, когато е пренасяни през границата на страната, която е външна за Европейския съюз.

Камионът пътувал от Белгия през България и Турция за Азербайджан. Превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка, при която в кутията за управление на хладилния агрегат на полуремаркето, са били намерени еврови банкноти.

От Агенция “Митници” съобщиха за още една нелегална пратка пари, която е задържана на граничния пункт “Капитан Андреево”.

Тя е разкрита на 5-и септември, отново в комион, шофиран от турски гражданин. 33-годишният водач представя редовни документи за превозваната стока от Великобритания през България за Турция и заявява, че не пренася стоки с търговски характер, парични средства и валутни ценности.

При извършената щателна митническа проверка инспекторите откриват в шофьорската кабина сак с лични вещи, между които е открит пакет с британски лири. Други осем пакета с британски и шотландски лири са открити в шкафа за лични вещи под леглото за почивка на водача. Общото количество на откритата недекларирана валута е 36 000 британски лири и 6000 шотландски лири с обща левова равностойност 95 600 лева. На шофьора е съставен акт по Валутния закон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини