От х:

Днес в x:

Изпращат в друга болница ако си спешен, ако не-търсиш си транспорт

Спешните състояния ще се преценяват от лекарите на място

Пациентите ще могат да бъдат транспортирани до други болници в които има нужните специалисти за лечение, само ако са със спешни състояния. Ако състоянието им не е спешно, пациентът сам трябва да се придвижи до болницата в която иска да се лекува. Това са част от правилата при които ще се осъществява болничната помощ през 2010-та година, информират от министерството на здравеопазването. По тяхна дефиниция, спешни са всички състояния, които застрашават живота- инфаркти, инсулти, отравяния, травми, изгаряния. Ако човек директно е потърсил Спешна помощ и се окаже, че има нужда от незабавна помощ, тя ще е длъжна да му окаже медицински грижи и при нужда да го закара до най-близката болница, където може да получи нужното лечение. Ако това е вашата болница оставате в нея, дори и да имате други предпочитания.

Пациентите ще могат да получават информация кои болници по какви специалности работят със здравната каса от личните си лекари, районните здравни каси,регионалните центрове по здравеопазване, болниците, както и на горещия телефон на НЗОК – 080014800.

Линейката е длъжна да ви откара до най-близкото лечебно заведение ако се обърнете към Спешна помощ

Остава непроменен и редът за заплащане на престоя в болницата. Таксата за първите 10 дни при хоспитализация е 2% върху минималната работна заплата-4.80 лв. Таксата ще се промени само ако бъде увеличена МРЗ. Самият процент няма да бъде пипан, успокоиха от хасковската МБАЛ. След първите 10 дни, таксата за престой в лечебното заведение става 0 лв. От таксата са освободени въобще, деца до 18 години, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, хора с увреждания. При постъпване и изписване от лечебното заведение всеки пациент има право да получи информация за вида и обхвата на оказаното му лечение/епикриза/, както и финансова информация за вида и размера на заплатените при престоя му в болницата медицински дейности (извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини