От х:

Днес в x:

Село пропищя от нападенията на глутница бездомни кучета над дивеча в околностите

    Жителите на село Райново пропищяха от нападения над дивеча в околностите им. Местните хора твърдят, че поразиите прави глутница бездомни кучета и очакват институциите да реагират.

    Последният случай на инцидент с диво животно, за който хората разказаха, е със сръндак. Животното е открито днес с оплетени рога в телената ограда на една от крайните къщи на селото.

    „Сръндакът беше прегрял, явно от бягството и от борбата впоследствие да разплете рогата си от капана, в който е попаднал. Когато го освободих, буквално се свлече на земята.“, разказа за спасителната акция секретарят на местното читалище “Марица 2008“ Митко Желязков. Понеже и преди се е случвало да освобождават животни, попаднали в ситуация като тази в селото, търсейки спасение в бягството си от кучетата, хората са подготвени как да реагират. Митко Желязков разказа, че са охладили сръндака, което веднага му е дало нови сили. Напоили животното и след около двайсетина минути то успяло да се надигне и отново да хване райновската гора.

    Покрай този пореден случай местните хора отново апелират към институциите за реакция, тъй като по техните думи вече са подавали сигнали още през лятото на миналата година.

    Горските от Териториалното управление в Хасково да реагират и да вземат мерки за решаване на ситуацията с глутница бездомни кучета, които вилнеят в горите край село им, настояват те.

    „Псетата от край време притесняват дивеча, снимани са и от фотокапани, ловци са ги срещали с крайници от диви животни в уста“, допълва Митко Желязков.

    По думите на свидетели от изграденото преди време скривалище за снимане на дивеч, кучетата, които бродят из околностите и пакостят са 5-6.

    Местният туризъм се развива. Идват хора, които берат билки, ловци, гъбари, допълва Желязков. Местните хора имат намерение да подадат и заявление за обявяването на защитена територия около Райново и двата бряга на р.Марица.

    „Искаме да развиваме дейности, но какво ще пазим, какво ще покажем на хората, ако се одобри предложението ни, когато безстопанствената глутница опустошава дивеча ни наред“, гневи се той.

    За ситуацията от днес е подаден сигнал и до спешния телефон 112 от собственичката на къщата, където животното се е оплело. От там той е препратен по компетентност към Териториалната дирекция на Държавното горско стопанство в Хасково.

    Направена е проверка на място, но спасеното животно вече го е нямало, уточни за Haskovo.net инж.Кирил Кирилов, директор на структурата.

    Той посочи, че местната ловна дружинка може да реши проблема и по закон не само е в правомощията й, но и в задълженията да разчисти територията си от хищници, като регулира популацията им. След като има толкова свидетелства, че става въпрос за бездомни кучета, които нападат горски животни, то ловците могат да се организират за отстрела им, поясни инж.Кирилов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Йо
      Йо
      12 -13
      18:11, 23 авг 2023
      Значи глутницата кучета разваля удоволствието на ловците да преследват полагаемия им се сръндак и друг дивеч?!?
      След изстрел в главата охлаждане и напояване на животното обаче не помага.
      Най-справедливо ще е разчистване на територията от ловни дружинки.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини