От х:

Днес в x:

21 °C

Започва разяснителна кампания за отглеждане и регистрация на кучета, правят 20 къщички

Изображение 1 от 3

  От днес стартира разяснителната кампания на община Хасково и Сдружение "Зоодоброволци Хасково" за отглеждане и регистрация на домашните кучета, съобщиха от местната администрация. За тази цел ще бъдат разпространени 1000 брошури, които да напомнят на стопаните на кучета за техните задължения към любимците им. Това е поредна стъпка за овладяване на популацията от бездомни кучета в Хасково. Работната група, която работи по проблема, в няколко поредни срещи предприе мерки в тази насока. Една от тях е промяна в Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на кучета на територията на община Хасково.

  Освен това община Хасково вече е поръчала да бъдат изработени 20 къщички за кучета, които ще бъдат поставени в общинските бази. Там ще бъдат приютени бездомни кучета, които ще бъдат обгрижвани и ще станат естествени пазачи на общинските предприятия. Къщичките се изработват от учениците от ПГДС “Цар Иван Асен II“.

  В съобщението, което от днес Зоодоброволците и община Хасково разпространяват, са описани конкретните стъпки, които всеки стопанин на куче е длъжен да предприеме. В текста се казва:

  Уважаеми съграждани,

  Община Хасково Ви напомня, че съгласно чл.5а от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Хасково, собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в 3-месечен срок от датата на придобиването им.

  Регистрацията се извършва в общинска администрация Хасково, Център за административно обслужване. Стопанинът попълва Декларация за регистрация, съгласно чл.117 от Закона за местните данъци и такси.

  Годишната такса е 10 лева.

  При регистрацията собственикът на кучето предоставя следните документи: заверен ветеринарномедицински паспорт, номер на микрочип, документ от компетентен орган, удостоверяващ обстоятелството за освобождаване от такса, ако притежава такъв.

  Безплатна регистрация се прави на кучета, чиито собственици имат признат статут на лица с увреждания; на служебни кучета; на кучета, чиито стопани са предоставили доброволно своите кучета за кастрация; на кучета, използвани за опитни цели; на кучета, използвани от БЧК; на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект. 

  При неспазване на разпоредбите, се налагат санкции, съгласно Наредбата.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   До
   ДОН БИДОН
   57 -16
   12:38, 13 фев 2020
   Да ви е*а м****а на цялата община....корумпирана...незаконна....избрана с купени гласове...барабар с кмета!!!По-10 чокара за вас!!!
  • 2
   Ку
   Кучето
   58 -34
   13:11, 13 фев 2020
   Има някакви си "зоодоброволци" които сами са се провъзгласили за някакви си за защитници, а всъщност са няколко човека амбицирани да усвояват дарения. Тези индивиди не са подкрепяни от обществото и те не могат да играят каквато и да е роля в политиката на общината, камо ли някой да се съветва с тях. Въпросните само усложняват ситуацията с кучетата със своята неадекватност. Подобни проблеми се решават с промяна в закона за защита на животните, отмяна на приютите и въвеждане на евтаназия за всяко бездомно куче.
   • Ha
    Haha
    28 -37
    13:45, 13 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • До
    Доброволец
    1 -3
    12:55, 15 фев 2020
    Ти също ще бъдеш без домен. Моля те не искай помощ и дарения за болните ти роднини, деца и внуци. Надявам се ще прояви малко гордост. И не се надявай на избавление с евтаназия. Краят ще бъде много, много дълъг......
  • 3
   Фа
   Фарук
   36 -8
   13:27, 13 фев 2020
   Крадците продължават дейността си която е заръка свише.
  • 4
   Км
   Кмета Станчо Кучкаря
   24 -7
   13:51, 13 фев 2020
   Пийте една "вода" от чучура на Банкянския Ага
  • 5
   Па
   пак пари нахалост нейде
   18 -11
   16:01, 13 фев 2020
   Колко пари ще струват тия кашони наречени къщички? Къщичка значи малко от малко пригодено жилище за преспиване против дъжд, вятър и студ. Какъв е тоя огромен очепен отвор отпред, който би следвало да е врата?! Някой мразещ кучета се упражнявал в правене на къщички.
  • 6
   Ку
   кумчо
   14 -13
   17:35, 13 фев 2020
   Ей, все недоволни с вирнати пишлета ! Каквото и да се направи все е лошо!Ами включете се и вие, дайте някоя идея, свършете нещо полезно, направете една показна къщичка за кучета и спокойно си пийте ракийката до благоверната си съпруга!
  • 7
   Ле
   Лея
   14 -14
   18:13, 13 фев 2020
   Прекрасна инициатива, браво на хората!Не е много,но все отнякъде трябва да се започне.А на всички, които плюят по всяка новина-хубава или лоша-мисля, че им трябва професионална помощ, тъй като да отричаш очевадно добри начинания, значи нещо хич,ама хич не им е наред!!!
  • 8
   Държава в която се грижат повече за кучетата от колкото за хората,пиши я бегала!
  • 9
   Дд
   Дд
   19 -6
   21:13, 13 фев 2020
   Опитват се да намалят бездомните кучета ,това е много добър вариянт да ги оставят за пазачи на предприятия.Поне няма да са по улиците и да нападат хората,когато са гладни.Все от някъде трябва да се започне,а това е много добра идея
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   21 -9
   22:18, 13 фев 2020
   Ей това може да го измисли само един малоумен *********- избран от републиканците за онбашия,т.е. кмет! На домашните любимци,както си му е реда- паспорти,микрочипове,ваксинационна книжка,намордник. А уличните мастии си лежат пред Общината и няма кой да изчисти Каунево от тях. Да ви е.......ба и управата и общината и съветниците. Те това в нашето село го наричат гьотверени!
  • 11
   За
   запознат
   6 -1
   01:48, 16 фев 2020
   Като ви познавам всичките доброволци, плаче ми се!Защо не си събирате изпражненията на любимците си!Има го в наредбата на общината. Ама няма далавера нали!?Дайте личен пример.За лайна пари не се вземат, ама децата трябва да ги газят.Вземете си ги у вас -мизерници!
  • 12
   Bu
   Bu_ba
   2 -1
   16:33, 16 фев 2020
   До къде я докарахме... Не стига, че си гледаме животинките ,ами трябва и да платим, затова, че ги гледаме! На тия бездомните кучета кой ще им плати?! 1 Ст. Няма да дам за кучето, да видя какво ще стане?

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини