От х:

Днес в x:

33 °C

Чипираните бездомни кучета, които не са хасковски, ще бъдат върнати по общините

  Започват засечки от чиповете на бездомните кучета в Хасковска община. При установяване в тях на данни от приюти от други общини, животните ще бъдат връщани там. Това обяви днес кметът на Хасково Станислав Дечев, като една от мерките, набелязани заедно с местната организация „Зоодоброволци“ за овладяване популацията на бездомните животни в района на Хасково.

  Дечев призна, че т.нар. кучешки туризъм става все по-разпространено явление и община Хасково ще реагира.

  Вече има създадени работни екипи между местните общински административни звена и доброволческите групи в защита и грижа за животните, участват и общински съветници. Идеята е да се набележат конкретни стъпки за справяне със ситуацията с бездомните животни. Вече е проведена и първата работна среща на групите, обмислят се и промени в Общинската наредба, но те няма да засегнат сега съществуващите разписания за таксите, няма да бъде и повишена глобата за стопаните на нерегистрираните животни, която е 200 лева. Не това е целта, поясни, кметът Станислав Дечев. "Идеята е не в санкциите, а да започнем стъпка по стъпка реалното справяне с проблема“, каза той.

  Като първа крачка към това е изискването за регистрация на всички домашни любимци. Общината дава три месеца срок на стопаните, които не са го направили, да чипират животните си и да ги регистрират в общината. След това започват масови проверки, за които още се търси съдействието на кварталните полицаи и частно практикуващите ветеринарни лекари. Ще се правят и проверки на местата за разходка на домашни любимци, определени по Наредба. За тази цел от общината ще закупят и допълнителни четци на чипове, които ще регистрират данните от разстояние.

  Регистрацията е важна и тя може да бъде много полезна, както за животните, така и стопаните им. Ако чипирано куче, например, бъде загубено, стопанинът му може да бъде много бързо издирен след разкодиране да данните чрез четците, какъвто пример имахме наскоро в Хасково, посочи кметът.

  Увеличаването на популацията на бездомните кучета идва основно от пускането им на свобода от недобросъвестните стопани. Животните стигат и до центъра на града не само от кв “Репубилка“, каквото е основното обществено схващане. Има недобросъвестни стопани и от вилните зони, които обикновено през есента с приключването на сезона по градините, пускат кучетата-пазачи, като вече ненужни, защото не искат в зимните дни да се грижат за тях и да ги хранят, посочиха зоодоброволците. Те предупредиха, че в момента, като основен се регистрира проблемът с бездомните кучета, но не по-спокойно трябва де се реагира и по темата с бездомните котки и безотговорното отношение от страна и на стопаните, които не ги кастрират или пък изоставят в един момент на улицата доскорошните си домашни любимци. Зоодоборовлците ще продължат да съдействат на местната управа за установяване на некастрирани и нечипирани животни, а манипулациите ще бъдат извършвани в кучешкия общински приют. Те ще бъдат подновени след затопляне на времето. От началото на годината до момента такива не са извършвани, посочи кметът Дечев.

  Зоодоброволците призоваха останалите граждани за търпение и посочиха, че практиката в по-големите градове в други държави показва, че изчистването на бездомните животни от улиците е станало след система от регулярни кампании, които траят понякога с десетилетия. „Към животните не трябва да се подхожда агресивно, защото даваме лош пример на децата си. Искаме да се справим с проблема, но да го направим без да убиваме и унищожаваме, по цивилизован начин. За това е нужно търпение“, посочи Марена Веселинова от „Зоодоброволци“.

  От съществуването на общинския приют за кучета извършените кастрации там са 232 животни. Приблизително толкова е и броят на кастрираните кучета от „Зоодброволците“ от учредяването на организацията през 2013 година досега. Тя действа със средства от дарения. Чрез съдействието им са осиновени около 100 животни, голяма част от тях в чужбина.

  В съвместната работна група с институциите „Зоодоброволците“ са извадили на дневен ред и тежката тема за това, че в Хасково няма гробище за домашни любимци.

  Съдействие защитниците на животните ще получат и от страна на областната управителка д-р Стефка Здравкова, която е ветеринарен лекар по професия. Тук обаче идеята е да се организират презентации за отношението и отговорността към домашните любимци, които да бъдат представяни в детските градини и училищата. Децата трябва отрано да се учат, че животното е не само приятел за забавление и компания, а и огромно отговорност, категорични са зоодоброволците.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (28)

  • 1
   Ко
   Котето
   34 -16
   15:15, 22 яну 2020
   Да се кастрират зоодоброволците и след 10 - 20 години проблема ще е решен.
   • Ки
    Кика Добрева
    5 -5
    08:44, 23 яну 2020
    Ти бе умнико я кажи според теб как ще стане иначе? Само знаете да пишете и да мрънкате.Как да се контролира според теб популацията на бездомни животни като не спират някои тъпири да си изхвърлят животните по улиците. Ако четете и слушате малко по внимателно мооже би ще разберете... но едва ли щото нямате никаква мисловна дейност
   • Ба
    Бай Тончо
    9 -4
    10:52, 23 яну 2020
    Едно време кучетата се обстрелваха от ловните дружинки и нямаше проблем. Сега като има зоодоброволци да ги защитават няма кой да ги стреля и се напълнихме с кучета. Ако се намали броя на зоодоброволците е логично да се намали и броя на кучетата, та в този ред на мисли котето е прав.
  • 2
   Гл
   глутница
   32 -15
   15:22, 22 яну 2020
   Цяла вечер ми лаят под прозореца 5 кучета! Без спиране лаят! Бездомни, агресивни кучета! Не мога да спя! Нали кметът щеше да реши проблема с кучетата??? Дори ми е идвало на ума да стана вечер и да им сложа отрова, за да спрат и спя спокойно, но морала не ми го позволява, както и това че може невинно куче на някой собственик на разходка да умре. Направете нещо!!!
   • Гр
    гражданин
    16 -19
    15:33, 22 яну 2020
    Докато продължаваме с това мислене, че един човек - кмета, който и да е той, трябва да измисли начин и реши проблема с бездомните кучета, това няма как да се случи! Ми хайде и вие си напънете мозъците и давайте предложения!!!
   • Ст
    странно
    11 -23
    15:46, 22 яну 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ха
    Хаха
    19 -4
    16:25, 22 яну 2020
    Ако бяхте и толкова отворени срещу държавниците, които ви ебат всеки ден щяхме отдавна да сме се оправили...
   • Ха
    хаха
    10 -1
    16:32, 22 яну 2020
    Проблемът не е нов, нито само хасковски и може би трябва да се питат тези, които имат някакъв опит... Четири лапи?
   • До
    Дора Иванова
    6 0
    08:53, 23 яну 2020
    За първи път се предприемат тези мерки. Не може тази популация от бездомни животни да изчисти за три дена. Точно за това са тези чипове да се знае собственика на кучето. Чипа си го поставя собственика на кучето. Регистрацията в общината е безплатна. А данъка за куче в общината е еднократна в размер от 10.00лв. Защо винаги скачате срещу хората които искат да помогнат и да решат проблема. Защо не скачате на хората които изхвърлят непрекъснато животните си от вилите и апартаментите. Воювайте с тях. Ние също не искаме да има бездомни животни повече от вас
  • 3
   Ма
   маргинал
   16 -9
   15:41, 22 яну 2020
   Ами що тогава любимата ви управляваща партия не реши проблема,бре гражданино? Нали бяхте много кадърни, знаещи и можещи включително и този ващ обслужващ сайт.
  • 4
   Gl
   glutnica
   28 -6
   15:52, 22 яну 2020
   Ми иди ги питай кого лаят???? ЦЯЛА ВЕЧЕР след 6 има коли и повече движение и спират! Сигурно имат бяс??? Тази вечер ще изляза с колата и ще ви снимам, понеже ме е страх пеша! Стига сте защитавали кучетата! И аз харесвам кучета, но не и такива! За какво плащаме данъци?!?? Да ми надуват главата и да ме е страх да изляза ли? Ми отиди лично и се увери като не вярваш! Има решение на проблема както е в други страни: Кучето се залавя, затваря се, кастрира се. Дават се за осиновяване и ако до 3 месеца не се осинови от отговорен стопанин, се приспива!
  • 5
   Гл
   Глутница
   28 -5
   16:05, 22 яну 2020
   И още нещо. Искам да попитам колко от вас зоо-- защитници на бездомните нежелани кучета, имат куче, коте? и дали са бездомни или породисти??? Лицемерно е да ги защитаваш и подкрепяш скитането им из града, а ти да не си помогнал на нито едно, осиновявайки го??? Точно от такива ми се драйфа! Аз съм прибрала много животни без порода, но съм против нежеланите животни скитащи по улиците, ръсещи болести на ДЕЦАТА ВИ, хапещи децата ви! Имате избор - прибирайте си ги у вас! И ГИ КОНТРОЛИРАЙТЕ, бъде щастливи. Навън за опасни
   • Мо
    Моля?
    12 -6
    19:26, 22 яну 2020
    Сериозно ли искаш да попиташ?Искаш ли и да ги видиш?Да ги преброиш?На мен пък ми се драйфа от такива дето пишат глупости.Като си прибрала,прибирай още,нали си против скитащите? Като не искаш да имат болести, клиники бол-влизаш, купуваш 10 бр.-симпарика /че нежната душа се потриса най-вече от краставите/, вземаш още толкова за вътрешно и почваш-вътрешно,външно обезпаразитяване. Скитащите по улиците животни дали сами са си избрали този живот?!Ама че популизъм, други ги изхвърлят,ама ние трябва да ги приберем,всички.Апелирай към тези,които ги размножават безконтролно,осакатяват ги,гаврят се с тях.
  • 6
   Ня
   Няма
   5 -3
   16:47, 22 яну 2020
   кучета,няма проблем.
   • Въ
    Въпрос
    8 -2
    23:55, 22 яну 2020
    Винаги съм се чудел защо евтаназията не се одобрява от еко- зоо- и пр. зелени...Нямало да се реши проблема.Все пак е някакво начало-ще понамалеят.
  • 7
   Ня
   Някой
   17 -19
   16:49, 22 яну 2020
   Проблема се решава много лесно! Една филийка хляб напоена със червен антифриз и готово. Няма куче, няма проблем!
   • Мх
    Мхм
    15 -12
    18:17, 22 яну 2020
    Ха дано се спънеш и си напъхаш филийката дълбоко в гърлото!
  • 8
   Ам
   Американски ХуйГолям
   15 -3
   17:11, 22 яну 2020
   Станчо ,
   ти Кучкар стана Ма Майци
   .....
   А що не станеш и Водопроводчик - 3 години Хасковлии плащат "воден данък" на башибозука на ГРОБ и ДПС
   • До
    До тъпака по горе
    3 -2
    00:28, 23 яну 2020
    Не три години,а 16 години преди рова Хасково плаща скъпа вода,защото предишния ви червен кмет я направи 3 лева за кубик.
  • 9
   Те
   Тервел
   15 -7
   18:41, 22 яну 2020
   В Орфей лаят по цяла нощ.Моите уважения,ама вече ще взема мерки.Обичам животните но не може да се спи.
  • 10
   Ба
   баба яга с тигана
   20 -4
   19:27, 22 яну 2020
   Тротоарите са пълни с изпражнения човек да го е страх да не настъпи някоя кучешка бомба. Нищо против домашните любимци, но вината е в стопаните им. Кога ще вземат и да глобяват стопанин на куче, което се облекчава на тротоар или в градинки и паркове, където минават хора или играят деца . На направена забележка дежурния отговор на кучкаря е че, наторява и кучето му е чисто и обезпаризитено. И минувачи питат стопанина... ти защо не свалиш гащите и също не се облекчиш на тротоара??
   А на зоодоброволците и на тях да им сложат по един чип и ще им приляга много повече от обиците и пирсингите, които носят като атрибут!!!
   • Яг
    Яго
    4 -2
    09:48, 23 яну 2020
    Наистина-по тротоарите до всяко дърво има кучешки бомби....пример-ул.Хр.Ботев.Много неприятно!Стопаните на кучета много рядко почистват,а и хората,коите се грижат за чистотата подминават!
    Пред читалище "Заря" до пейките често има (и си стоят)не само кучешки бомби!Ужасно е!
  • 11
   Ви
   ВИЕТНАМЕЦ
   5 -3
   20:18, 22 яну 2020
   Къде са тия животинки?
  • 12
   Ба
   баба яга с тояга
   8 -4
   22:08, 22 яну 2020
   А къде са тия виетнамци, тайландци и китайци??? Дойдоха в европа и станаха вегетарианци!
   На такива нехайни кучкари разхождайки се и цапащи с изпражнения улиците по една яка жопка зад врата първо на четирикракия лайнар и след това и на собственика му също лайнар и граждданин боклук и ще видите как на на другия ден ще заобикалят квартала!
  • 13
   4 -3
   22:44, 22 яну 2020
   Ние на кой да се оплакваме от Орфей 38 де то пуловиния блок гледат кучета във входа където живея мериши на кучешки лайна
   • Мх
    Мхм
    7 -4
    08:23, 23 яну 2020
    Завалийче неграмотниче,тръгнало да се оплаква.Я, марш в училище да учиш граматика!
  • 14
   00
   007
   4 -3
   00:51, 23 яну 2020
   Тъпунгери в панелки, нека ви лаят и да ви напомнят, че има и други животни на този свят освен вас
  • 15
   До
   Дора Иванова
   0 0
   08:34, 23 яну 2020
   Чипа на кучето си го заплаща собственика. Регистрацията в общината е безплатна. Еднократно за година се заплаща 10.00лв данък в общината за година. Чипа е е помощно средство за да се справим с изхвърлянето на животни по улиците на града и селата. Нали се сещате че ще се изхвърлят животни отново и отново. Да речем : прибираме част от животните от улиците и след месец изхвърлят двойно повече. Нали това е идеята да се наказват тези които ги пускат да се разхождат по улиците и не контролират популацията.

  Хороскоп за 09.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
  09 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
  09 авг 2020
  Последни новини