От х:

Днес в x:

Ивайловград с най-висок капацитет възобновяеми енергийни източници на глава от населението, Хасково- на дъното

Ивайловград с най-висок капацитет възобновяеми енергийни източници на глава от населението, Хасково- на дъното

Ивайловград е начело на таблицата в Хасковска област по капацитет на възобновяеми енергийни източници на глава от населението и на пето място в страната. Данните са обобщени на платформата „265 истории за икономика“ на Института за пазарна икономика.

Средно за всеки жител на страната са инсталирани по 0,80 кВт възобновяеми мощности, като в 81 общини инсталираният ВЕИ капацитет на човек е по-висок. С най-високи стойности по този показател са общините Белово, където се отчита 103 Мвт/човек, Кричим-36 МВт, Каварна-31 МВт, Девин-25 Мвт и Ивайловград, където показателят за възобновяеми енергийни източници е 24 Мвт на глава от населението. Този капацитет се формира на 99. 66 % от мощността на водноелекрическата централа, разположена на яз. Ивайловград в землището на с. Хухла. 0.34 %. Тополовградска община е другата в региона, където има ресурс от ВЕЦ.

Маджарово е общината в областта на второ място с най-добър ВЕИ капацитет на човек-3.19 Мвт. Те са от разположените на територията й фотоволтаици.

Най-много слънчеви системи за електроенергия в региона има изградени в Любимец-близо 23 Мвт и Димитровград-20 Мвт.

Община Хасково е с 12 Мвт инсталирани ВЕИ мощности, който са на 100 % фотоволтаици, а е на 10-о място от 11 общини в областта с 0.15 кВт инсталирани ВЕИ мощности на човек от населението

Първенците по инсталиран фотоволтаичен капацитет са общините Пазарджик с най-големият действащ соларен парк в страната- 230 Мвт, Калояново със 129 МВт и Стара Загора със 113 МВт.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини