От х:

Днес в x:

Да надвиеш институциите (Пет истории на разследващи журналисти - III)

Водещ репортер от българска медия използва Закона за достъп до обществената иформация и чрез него успява да надвие стремежа на институциите към затвореност и непрозрачност. Филмът под  № 3 е за серията от разследвания на  Росен Босев от в-к „ Капитал” по повод предложенията му за изменения в ЗДОИ през 2007 г. и за успешното ползване на самия закон в кампанията по неговата защита.

Документалният филм "Медии и достъпа до информация. Пет истории на разследващи журналисти", произведен от Центъра за радио и телевизионно обучение Промедия, по поръчка на Фондация” Програма Достъп до информация”. Филмът е създаден в рамките на проект "Местни медии и Свобода на информацията в България" осъществяван от The Management&Media Academy/Free Voice и ПДИ с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на Външните работи на Холандия. Материалът е предоставен на HaskovoNET от ПДИ.

В предишните две части: Богдана Лазарова от Дарик радио за успеха заедно с колегите си да получат законовото си право да присътват на заседанията на  висшия съдебен съвет; Журналистът Христо Христов от  в-к “Дневник“ , който осъди директор на Националанта разузнавателна служба - ген.Кирчо Киров. Освен това чрез ЗДОИ репортерът се добра до архиви на МВР и извади на бял свят участието на българските тайни служби в убийството на писателя-десидент Георги Марков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини