От х:

Днес в x:

Община Белослав със „Златен ключ” за достъп до информация

    Община Белослав е носител на тазгодишната награда ”Златен ключ” на Програма „Достъп до информация“ в раздела за институция, организирала най-добре предоставянето

    на информация за граждани. В същата категория община Белоградчик е с почетна грамота за постоянните усилия за изпълнението на задълженията за активна прозрачност, за отношението към съдържанието на секция „Достъп до информация“, като подпомагащо гражданите да упражняват правото си на достъп до обществена информация.

    Отличията бяха връчени за 16-ти път по повод Международния ден на правото да знам, който се отбелязва на 28-ми септември.

    Отличените  за 2018 година са в шест категории, като едната от тях е с антинаграда.

    Награда „Златен ключ”, като гражданин, използвал най-активно правото си на информация, получи Мария Шаркова от София. Призът за нея е заради използването на Закона за достъп до обществена информация в изследователската й работа по анализ на съдебните дела за лекарска грешка и като цяло на ефективността на контролните органи в областта на здравеопазването.

    В тази категория, почетна грамота получи Елена Христова, също от София затова, че посредством използването на закона е стигнала до информация за регистрираните от съответните управляващи органи нередности по различни оперативни програми на ЕС, включително защитата на правото на информация в съда.

    Неправителствена организация със „Златен ключ” тази година е Асоциация на парковете в България. Призът е присъден за дългогодишно, активно и резултатно използване на ЗДОИ за получаване на информация, необходима за анализи на политиките по опазване на околната среда, както и за аргументирани предложения за подобряването на тези политики.

    Български институт за правни инициативи е с почетна грамота в тази категория.

    Емилия Димитрова–Данкова от SevlievoOnline.com е наградена за най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация. С почетни грамоти са Валя Ахчиева от БНТ за своите разследвания и сайтът „Биволъ“ за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността.

    Като институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите с антинаградата „Катинар” е

    Българска агенция по безопасност на храните и областните й секции. Номинацията е заради негативната практика да отказват достъп до информация по заявления, които са подадени по електронен път, а основанието, което посочват за това е, че не са подписани с електронен или собственоръчен подпис-нещо, което не се изисква от Закона за достъп до обществена информация.

    „Срамота” получава Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – за продължаващите откази да предоставя информация, въпреки заявките за публичност и отчетност, и въпреки множеството постановени съдебни решения, които отменят отказите, по дела на разследващи журналисти.

    В категорията за най-абсурден случай за достъп до информация антинаградата „Вързан ключ” отиде при Административен съд – Варна за абсурдната практика да се предадат на Териториална дирекция на НАП – Варна за проверка заявители по ЗДОИ.

    „Срамота” получава и Министерство на правосъдието за отказ да предостави копие от отчета за постъпилите заявления за достъп до обществена информация в през 2017г.

    За наградите и антинаградите тази година бяха номинирани 35 граждани, журналисти и институции.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини