От х:

Днес в x:

Хасковлия с номинация за награда „Златен ключ” на Програма Достъп до информация

Станимир Стоянов от Хасково е сред номинираните за годишните награди за принос в областта на свободата на информация на Програма Достъп до информация.

Те ще бъдат връчени за 18-и път на 28-ми септември - Международния ден на правото да знам.

Целта на номинациите е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, а от друга страна да се насърчават институциите да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, но и да се порицаят онези, които нарушават правото на достъп до обществена информация.

Над 40 номинирани се състезават в шест категории тази година– четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Станимир Стоянов е номиниран с още седем души в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“.

Номинацията му е за потърсената от него информация по Закона от община Хасково за броя на хората, които следят и санкционират за неправилно паркиране по улиците на града. След запитването му стана ясно, че за цялата Община отговарят 15 човека. За 230 работни дни, във времето от 1 януари до 30 ноември 2019 г., те са написали общо 3865 фиша за неправилно паркиране, или по 16 фиша на ден, т.е. по фиш на човек за работен ден.

Целта на запитването на Стоянов бе да покаже, че има нецелесъобразно разходване на данъците, внесени в местната хазна от хасковлии с поддържането на числен състав в звената "Контрол, обществен ред и законност" КОРЗ и Общинска полиция, които не са достатъчно ефективни.

Победителите тази година ще станат ясни на церемонията на ПДИ, която ще се проведе онлайн на 28 септември от 15 часа.

Международния ден на правото да знам е отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията.

През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Старшинов
    3 0
    10:26, 18 сеп 2020
    Да намериш за 1 ден поне 1 ПРАВИЛНО паркирал автомобил е доста трудно. Трябва да им поставят задача да търсят такива, за да симулират някаква дейност.
Последни новини