От х:

Днес в x:

23 °C

Хасковлия с номинация за награда „Златен ключ” на Програма Достъп до информация

Станимир Стоянов от Хасково е сред номинираните за годишните награди за принос в областта на свободата на информация на Програма Достъп до информация.

Те ще бъдат връчени за 18-и път на 28-ми септември - Международния ден на правото да знам.

Целта на номинациите е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, а от друга страна да се насърчават институциите да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, но и да се порицаят онези, които нарушават правото на достъп до обществена информация.

Над 40 номинирани се състезават в шест категории тази година– четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Станимир Стоянов е номиниран с още седем души в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“.

Номинацията му е за потърсената от него информация по Закона от община Хасково за броя на хората, които следят и санкционират за неправилно паркиране по улиците на града. След запитването му стана ясно, че за цялата Община отговарят 15 човека. За 230 работни дни, във времето от 1 януари до 30 ноември 2019 г., те са написали общо 3865 фиша за неправилно паркиране, или по 16 фиша на ден, т.е. по фиш на човек за работен ден.

Целта на запитването на Стоянов бе да покаже, че има нецелесъобразно разходване на данъците, внесени в местната хазна от хасковлии с поддържането на числен състав в звената "Контрол, обществен ред и законност" КОРЗ и Общинска полиция, които не са достатъчно ефективни.

Победителите тази година ще станат ясни на церемонията на ПДИ, която ще се проведе онлайн на 28 септември от 15 часа.

Международния ден на правото да знам е отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията.

През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ст
  Старшинов
  3 0
  10:26, 18 сеп 2020
  Да намериш за 1 ден поне 1 ПРАВИЛНО паркирал автомобил е доста трудно. Трябва да им поставят задача да търсят такива, за да симулират някаква дейност.

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини