От х:

Днес в x:

11 °C

Десетима безработни с увреждания търсят работа и обучение

Десетима безработни с увреждания или техни роднини минаха през информационната среща днес, която се организира от Сдружение "Национална пациентска организация " и Дирекция "Бюро по труда" – Хасково. Един от тях е насочен към отворено работно място, което може да се окаже подходящо за него, обяви консултантката Кристина Йорданова. Тя и колежката й Мариана Войкова предоставят посреднически и консултантски услуги по проекта на Национална пациентска организация и Българската стопанска камара, финансиран по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Основна й цел е да допринесе за повишаването на достъпа до заетост на лица с увреждания.

Част от дошлите на срещата днес са се интересували за възможностите за работни места за свои близки с увреждания.

„Хората с увреждания по принцип трудно си намират работно място, дори и тези, които не са с физически увреждания, и това е така, споделят те, защото често им се налага да отсъстват от работа заради лечение или профилактика. Много от работодателите не се съгласяват да имат отсъстващи служители за месец, например и това се оказва препятствие за тези хора. Затова е важна подкрепата, както към търсещите работа хора с увреждания от една страна, така и към бизнеса в осъзнаването, че е важно и от икономическа, и от социална гледна точка, да е по-толерантен към хората от тази група“, коментира Кристина Йорданова.

Крачка към подобряването на  връзката между работодателите и хората с увреждания е разработването на информационния портал – www.rabotazavseki.com, който улеснява хората с увреждания да търсят и намират работа, която да съответства на техните възможности, потребности и професионални стремежи. Порталът предоставя, както полезни обучителни ресурси, така и възможности за търсене на работа.

От началото на годината с помощта на посредническите консултанти в Хасково вече 29 лица с увреждания са се включили в проекта, като подходът към тях е индивидуален, защото и потребностите им са много различни.

"Някои от тях трябва да направят само една кратка крачка към това да започнат работа и тя е свързана с мотивацията им, други обаче се нуждаят от по-сериозна подкрепа- от това да ги ориентираме на пазара на труда, през съдействието за изготвяне на автобиография и мотивационно писмо за кандидатстване или пък да им направим регистрация в платформи за търсене на работа", казва Кристина Йорданова.

Въпреки пандемията от COVID-19, която постави хората с увреждания в особено уязвима ситуация и стана причина много от тях да се затворят с месеци в домовете си и да прекратят търсенето на работа, след разхлабване на ограничителните мерки, 9 от включените в проекта лица вече са започнали нова работа. Други 8 са преминали през онлайн обучения, с които са надградили знанията и уменията си и така са повишили конкурентноспособността си на пазара на труда.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Бе
  Безработна
  8 -2
  17:46, 17 сеп 2020
  И тук ли с връзки??? И аз съм безработна с увреждане, регистрирана в Бюрото по труда, и никой нито ми е споменал за такава програма, нито се е свързал с мен, да ме уведоми за такава среща. Тези консултанти изобщо какво работят? Трябва ли такива неща да ги научаваме от медиите??????
  • До
   До безработната
   3 -9
   21:44, 17 сеп 2020
   Като сте безработна се предполага ,че трябва актив... Виж коментара
  • Не
   не е така
   4 -2
   11:15, 18 сеп 2020
   Как го виждаш това всеки безработен да ходи в бюрото всеки ден? Ако си обявяваха мероприятията на сайта, хората биха могли да ги следят и участват.
 • 2
  До
  До многознайкото
  7 -2
  01:00, 18 сеп 2020
  А консултантите за чий са там, сигурно и ти си един от тези мързеливци и затова си толкова отворен. Жалко, че ви плащаме заплатите, а като изпаднем в това положение, не получаваме нито отношение, нито подкрепа. Първо, датите за консултации са разредени, второ, дори, когато ходиш, въпреки, че личният ти консултант ти отваря досието, не получаваш абсолютно никакво съдействие или насоки за новопостъпили при тях обяви от работодатели, които отговарят на ценза и стажа ти. Била съм и преди години на борсата, консултантите дискутираха с безработния варианти за работа. И друго, ти под човек с увреждания какво точно разбираш? Има хора със затруднения в придвижването, мислиш ли, че постоянно имат възможност да ходят да дебнат за обяви, и пак питам, при положение, че консултантът е поел ангажимент към безработния и има такава програма, платформа или каквото и да е, е редно да го уведоми. Имаме си просто един етаж с държавни хрантутници.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини