От х:

Днес в x:

Десетима безработни с увреждания търсят работа и обучение

Десетима безработни с увреждания или техни роднини минаха през информационната среща днес, която се организира от Сдружение "Национална пациентска организация " и Дирекция "Бюро по труда" – Хасково. Един от тях е насочен към отворено работно място, което може да се окаже подходящо за него, обяви консултантката Кристина Йорданова. Тя и колежката й Мариана Войкова предоставят посреднически и консултантски услуги по проекта на Национална пациентска организация и Българската стопанска камара, финансиран по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Основна й цел е да допринесе за повишаването на достъпа до заетост на лица с увреждания.

Част от дошлите на срещата днес са се интересували за възможностите за работни места за свои близки с увреждания.

„Хората с увреждания по принцип трудно си намират работно място, дори и тези, които не са с физически увреждания, и това е така, споделят те, защото често им се налага да отсъстват от работа заради лечение или профилактика. Много от работодателите не се съгласяват да имат отсъстващи служители за месец, например и това се оказва препятствие за тези хора. Затова е важна подкрепата, както към търсещите работа хора с увреждания от една страна, така и към бизнеса в осъзнаването, че е важно и от икономическа, и от социална гледна точка, да е по-толерантен към хората от тази група“, коментира Кристина Йорданова.

Крачка към подобряването на  връзката между работодателите и хората с увреждания е разработването на информационния портал – www.rabotazavseki.com, който улеснява хората с увреждания да търсят и намират работа, която да съответства на техните възможности, потребности и професионални стремежи. Порталът предоставя, както полезни обучителни ресурси, така и възможности за търсене на работа.

От началото на годината с помощта на посредническите консултанти в Хасково вече 29 лица с увреждания са се включили в проекта, като подходът към тях е индивидуален, защото и потребностите им са много различни.

"Някои от тях трябва да направят само една кратка крачка към това да започнат работа и тя е свързана с мотивацията им, други обаче се нуждаят от по-сериозна подкрепа- от това да ги ориентираме на пазара на труда, през съдействието за изготвяне на автобиография и мотивационно писмо за кандидатстване или пък да им направим регистрация в платформи за търсене на работа", казва Кристина Йорданова.

Въпреки пандемията от COVID-19, която постави хората с увреждания в особено уязвима ситуация и стана причина много от тях да се затворят с месеци в домовете си и да прекратят търсенето на работа, след разхлабване на ограничителните мерки, 9 от включените в проекта лица вече са започнали нова работа. Други 8 са преминали през онлайн обучения, с които са надградили знанията и уменията си и така са повишили конкурентноспособността си на пазара на труда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бе
    Безработна
    8 -2
    17:46, 17 сеп 2020
    И тук ли с връзки??? И аз съм безработна с увреждане, регистрирана в Бюрото по труда, и никой нито ми е споменал за такава програма, нито се е свързал с мен, да ме уведоми за такава среща. Тези консултанти изобщо какво работят? Трябва ли такива неща да ги научаваме от медиите??????
    • До
      До безработната
      3 -9
      21:44, 17 сеп 2020
      Като сте безработна се предполага ,че трябва актив... Виж коментара
    • Не
      не е така
      4 -2
      11:15, 18 сеп 2020
      Как го виждаш това всеки безработен да ходи в бюрото всеки ден? Ако си обявяваха мероприятията на сайта, хората биха могли да ги следят и участват.
  • 2
    До
    До многознайкото
    7 -2
    01:00, 18 сеп 2020
    А консултантите за чий са там, сигурно и ти си един от тези мързеливци и затова си толкова отворен. Жалко, че ви плащаме заплатите, а като изпаднем в това положение, не получаваме нито отношение, нито подкрепа. Първо, датите за консултации са разредени, второ, дори, когато ходиш, въпреки, че личният ти консултант ти отваря досието, не получаваш абсолютно никакво съдействие или насоки за новопостъпили при тях обяви от работодатели, които отговарят на ценза и стажа ти. Била съм и преди години на борсата, консултантите дискутираха с безработния варианти за работа. И друго, ти под човек с увреждания какво точно разбираш? Има хора със затруднения в придвижването, мислиш ли, че постоянно имат възможност да ходят да дебнат за обяви, и пак питам, при положение, че консултантът е поел ангажимент към безработния и има такава програма, платформа или каквото и да е, е редно да го уведоми. Имаме си просто един етаж с държавни хрантутници.
Последни новини