От х:

Днес в x:

Община Хасково в топ 20 на общините по прозрачност на информацията

Община Хасково е сред първите 20 общини в страната по рейтинг за прозрачност на информацията. Фондация „Програма достъп до информация“ наблюдава вече 23 години процесите по предоставяне и публикуване на обществената информация. Проучването днес беше представено от експертите от Програмата.

През тази година са проучени 562 интернет страници на различни институции- представители на местните и държавните власти и независими органи.

Положителна е промяна и развитие се вижда в секциите за нормативните актове, документите, свързани с въздействието и резултатите от обществено обсъждане на проекта за нормативен акт и доклада от общественото обсъждане. Увеличава се и броят на секциите за с достъп до информация, както и публикуването на разяснителната информация в тях.

43 от са институциите са с пълно съдържание на секциите си по Закона за достъп до обществена информация коментира д-р Гергана Жулева, която е съавтор на методологията и председател на УС на ПДИ.

Сред препоръките, които тя даде е разяснителната информация и звеното за достъп да бъдат не само заложена във вътрешните правила на дадена институция, а да бъдат обявени в открит текст в секцията за Достъп до информация, за да могат потребителите по -лесно да достигат до тях.

За пореден път препоръката да бъдат по-подробно и прецизно представяни отчетите за работа по ЗДОИ, които имат и статистическа насоченост.

Друга препоръка е свързана със списъците за декласифицираните документи – да е ясно кога е протекла процедурата за разсекретяване и кога са публикувани. По този списък в рамките на една година заявителите могат да поискат да получат тези декласифицирани документи, обясни Жулева.

В рейтинга на общините сред 265 общини на първо място е Банско. Тя е с максимален брой точки 94,2 от четирите секции на проучване:“Изпълнения на задълженията по ЗДОИ“, “Секция Достъп до информация“, „Бюджетна и финансова прозрачност и интегритет“, отчетени в проучването са и други индикатори, свързани с достъпа до информация.

На второ и трето място сред общините са Белослав и Сливен.

Хасковска община с общо 83 точки е на 19-о място, което е с три позиции по-нагоре от индикирането през миналата година. А в сравнителния рейтинг сред всички отчетени институции е на 20-а позиция и бележи изкачване със седем места спрямо миналата година.

Общината е и сред онези, които са отговорили в по-кратък от установените срокове при проучването. Като пропуски от Програма достъп до информация отбелязват в рейтинга на прозрачност на сайта на Общината няма публикуван текст за реда за достъп до публичния регистър, който поддържа администрацията. Освен това няма публикуван и списък на разсекретените документи.

Община Хасково е сред по-голямата част от институциите, които през тази година не са публикували бюджет. Такова задължение имат първостепенните разпоредители с бюджет. Само 10% от институциите обаче са го направили. Като основна причина за това адвокат Стефан Ангелов от ПДИ отчете политическата криза и отсъствието на приет държавен бюджет.

Община Хасково няма и публикувани плащани по системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА. Това е система за наблюдение на инициираните плащания от включените в нея бюджетни предприятия и управление и позитивната практика и за публикации по нея на страницата на общините дава точки за покачване на рейтинга за прозрачността им.

По прозрачност в региона на Хасково при общините Хасково е на първа позиция, следвана от община Димитровград, която е с 80.2 точки. Те й отреждат 24 позиция сред всички 256 общини в страната. В региона на трета позиция и е община Свиленград, а на четвърта сред всички институции е Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите.

Сред общините следват Тополовградска, която в страната е на 52-о място, Симеоновградска, която в региона е на пета позиция, а в страната на 95-а. В региона по прозрачност на информация на шесто място е община Харманли, която сред общините в страната заема 99-о място. На седма и осма позиция в областта са Любимец и Маджарово, които в страната са съответно на 120 и 121 място. Община Минерални бани в региона е класирана на 9-о място, а Стамболово на 10-о. В страната те са съответно на 133 и 171 позиция.

На последно място в региона на Хасково сред общините е Ивайловградска, която е на 177 позиция сред общините в страната по прозрачност на информацията.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    сестри Кушлеви
    5 -1
    08:30, 21 юни 2023
    е как няма да са прозрачни, пи ара и зам кметицата са сестри, от тва по-прозрачни не може
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини