От х:

Днес в x:

Турци купуват „Хасково”.Спряха безплатните закуски в училищата. Преглед на регионалния печат

„Спряха царските закуски” съобщава във водещо заглавие вестник „Новинар Юг”. Заради безпаричието и изтеклите договори с фирмите доставчици, е спряна програмата „Топло мляко и закуска” в част от училищата в региона. Топлото мляко отдавна го няма, но закуски се раздаваха на децата от 1-ви до 4-ти клас. Сега училищата чакат общините да им преведат нови средства за да подновят програмата. Стойността на една закуска варира от 40 до 60 стотинки и малко доставчици се навиват да извършват услугата. А ако не им плащат-още по-малко.

„Сеч в Горското” 40 служители на държавно горско стопанство Хасково ще бъдат съкратени, съобщава шефът Делчо Попов. Причината е в малкия горски фонд, заради който се очакват загуби от 250 хиляди лева през тази година. Заради малкия горски фонд, хасковското горско ще се обедини с харманлийското. Логично, следва орязване на щата.

„Дървари сеят морбили в Хасковско” Дървосекачи от сливенско внесоха този вид дребна шарка която вече зарази 10-на души в региона. Обичайно, хората са имунизирани срещу морбили. С изключение на част от ромския етнос, към които принадлежали и дървосекачите.

„Зейнаха нови кратери по Е-80” Прояденият с дупки път край хасковското село Стойково вече взе множго жертви сред леките коли преминаващи оттам. Около мястото на най-опасните дупки е осеяно с тазове на леки и товарни автомобили, пише вестникът.

„Новата ЖП Линия бастисва разсадника в Димитровград” Новата ЖП линия, освен че отделя села от най-плодородната им земя, минава и напреки на разсадника на държавно горско стопанство. И те не били уведомени за това. Според шефа Делчо Попов, това де факто закривало разсадника. Горското пък е полу закрито. Накрая ще закрият и горите. Опитаха се да ги изгорят през 2007-ма, но административния акт има къде къде по-голяма стойност.

„Разпитват съучастник на Бинев в отвличането” „Новинар” продължава с темата си от вчерашния брой за Черноконевския бос Слави Бинев, който блъскал главите на опонентите си в стени, а на други показно трошал кутретата на краката. Както отбелязва вестникът в обширен материал на цялата страница 7-ма - Пак башибузук след 133 години!

Сензацията е на спортната страница: „Бизнесмени от Истанбул искат да купят „Хасково”. Трима строителни предприемачи вече водили разговори с кмета Георги Иванов за покупката на футболния клуб. Настоящото ръководство се кълне, че дава акциите без пари. Това обаче поражда интересни паралели с другите двама кандидат купувачи-Северин Ангелов и Добрин Добрев. И тогава уж щеше да е безплатно, ама накрая се оказа че клубът струва няколко стотин хиляди лева. Просто настоящото ръководство си е казало-Трябва да се плати за да оставим отбора. Или съвсем ще го разсипем. На същия принцип действа и Христолов в Ботев ПД и видяхме до къде стигна популярния клуб. На този фон, турската инвазия /поне/ в местния футбол изглеждап Манна небесна.

„Французи правят завод за отпадъци в Хасково” съобщава в заглавие над главата вестник „Хасковска Марица”, като се позовава на областния управител Румен Данев. Френската компания „Волорга” търсила терен за строеж в региона. Водят се разговори с ръководството на общината. Ако това стане факт, ще изпреварим софийския завод за боклук, радва се вестникът.

„Шофьор кара в Кърджали 12 годишна бегълка” 12 годишно момиче от хасковския дом „Асен Златаров” изкарало акъла на наставниците си след като зачезнало за два дни. Оказа се, че на детето му домъчняло за бабата и отишла да я види в кърджалийско село. Благополучно е върната в дома.

„Бербатов подпомага таланти от „Тангра” Фондацията на Бербатов е номинирала три танцьорки от местния балет.

„Димитър Илиев остава шеф на РИОСВ” Той бе отстранен миналата година, но се яви на конкурс през тази и спечели отново шефското място. На поста е от 1992-ра година. Абсолютен доайен сред шефовете в региона.

На страница 4-та-обширен репортаж от ваденето на кръста в Симеоновград, Димитровград, Харманли, че и снимка от Кърждали.

На страница 5-та забавно четиво под надслов „Блогъри срещу репортери в битката на 21-ви век” Горе долу-интернет не е истинска журналистика –тя е във вестниците, защото писаното на хартия е по-стойностно. Нещо като твърденията на авторите на ръчно изписани пергаменти срещу печатната машина на Гутенберг или почитателите на пишещи машини срещу компютрите. Носталгична нотка характерна за колекционерите на ръчно изработени предмети срещу серийното производство или а, да- снимките на лента срещу пошлите дигитални фотоапарати. Колегите фотографи и до днес спорят къде била по-качествената фотография. На времето,в далечното средновековие във Франция и Англия, имало едни хора-лудитите. Те трошали машините защото били лоши и отнемали свещения труд на човешките ръце. Бързо отмрели като динозаврите.

Това бе накратко от днешната преса.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини