От х:

Днес в x:

Пестим по 500 лв от ваксини

д-р Марио Янакиев

Родителите ще могат да пестят по 500 лв от ваксини след влизането в сила на новия имунизационен календар. Добрата новина съобщиха хасковските педиатри, които потвърдиха че от 1-ви април ваксините пентаксим и пневмококовата ваксина стават безплатни. Те ще пазят новородените от причинителите на тетанус, коклюш, дифтерия, полиомиелит, хемофилус инфлуенца и пневмококовите инфекции които са в основата на пневмониите и менингитите. Новите ваксини са значително по добри от старите, почти без странични ефекти и горещо се препоръчват от личните лекари. Поемането им от държавата, спестява на семействата много пари. На свободния пазар, петвалентната ваксина Пентаксим струва 54 лв, а вероятната пневмококова ваксина „Превенар“ може да се закупи най-евтино за 120 лв. Имунизацията с тях се поставят в три поредни месеца-2-ри, 3-ти и 4-ти на новороденото. По груби сметки, това са повече от 500 лв.

Добрата развръзка за родителите тръгна от Хасково, макар и по много тъжен повод. На 6-ти март миналата година от свръх остър менингококов сепсис почина 6 годишния Кирил от Хасково. Веднага след това, председателят на хасковския съюз на общопрактикуващите лекари д-р Марио Янакиев подкрепен от колеги, започна подписка за включването на ваксините срещу менингита в безплатния имунизационен календар. Подписаха се над 3 хиляди души. Инициативата се разрасна в цялата страна и това принуди тогавашното правителство да приеме смяната на действащата тогава 4 валентна, с 5 валентната ваксина, в която е добавен и Хемофилус инфлуенца-един от най-честите причинители на бактериален менингит.

От първи април тези модерни ваксини ще станат безплатни

Новите ваксини са убити, за разлика от старите които използваха живи клетки на болестотворния причинител, коментира д-р Янакиев. Нещо повече, в петвалентната ваксина се използват само фрагменти от тези причинители, които са достатъчни за изграждане на антитела, но категорично не могат да доведат до разболяване или до други усложнения.

Имунизацията срещу тези болести е повече от наложителна, категоричен е педиатъра Янакиев. През 80-те години в Швеция са се отказали от ваксината срещу Коклюш и в резултат за няколко години е имало 300 смъртни случая на деца. По подобни причини в Украйна преди две години имаше бум на дифтерия, със смъртни случаи. Най големия плюс обаче си остава превенцията срещу бактериалния менингит. Пневмококите и хемофилус инфлуенцата са 90 % от причинителите на опасната болест.

Безплатната имунизация ще се прилага на всички бебета родени след първи април. „Ваксината ще е задължителна. Наистина, няма как насила да накараме родителите да се имунизират, но когато децата тръгнат на ясла или градина, ваксина им се поставя при всички случаи“ , категоричен е доктор Янакиев. Остава обаче проблема с населението което не изпраща децата си в тези заведения и не са здравноосигурени, тоест нямат личен лекар. Без имунизация, те стават възможни жертви на опасните болести, някои от които са остро заразни и са опасни и за околните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини