От х:

Днес в x:

9 °C

Пестим по 500 лв от ваксини

д-р Марио Янакиев

Родителите ще могат да пестят по 500 лв от ваксини след влизането в сила на новия имунизационен календар. Добрата новина съобщиха хасковските педиатри, които потвърдиха че от 1-ви април ваксините пентаксим и пневмококовата ваксина стават безплатни. Те ще пазят новородените от причинителите на тетанус, коклюш, дифтерия, полиомиелит, хемофилус инфлуенца и пневмококовите инфекции които са в основата на пневмониите и менингитите. Новите ваксини са значително по добри от старите, почти без странични ефекти и горещо се препоръчват от личните лекари. Поемането им от държавата, спестява на семействата много пари. На свободния пазар, петвалентната ваксина Пентаксим струва 54 лв, а вероятната пневмококова ваксина „Превенар“ може да се закупи най-евтино за 120 лв. Имунизацията с тях се поставят в три поредни месеца-2-ри, 3-ти и 4-ти на новороденото. По груби сметки, това са повече от 500 лв.

Добрата развръзка за родителите тръгна от Хасково, макар и по много тъжен повод. На 6-ти март миналата година от свръх остър менингококов сепсис почина 6 годишния Кирил от Хасково. Веднага след това, председателят на хасковския съюз на общопрактикуващите лекари д-р Марио Янакиев подкрепен от колеги, започна подписка за включването на ваксините срещу менингита в безплатния имунизационен календар. Подписаха се над 3 хиляди души. Инициативата се разрасна в цялата страна и това принуди тогавашното правителство да приеме смяната на действащата тогава 4 валентна, с 5 валентната ваксина, в която е добавен и Хемофилус инфлуенца-един от най-честите причинители на бактериален менингит.

От първи април тези модерни ваксини ще станат безплатни

Новите ваксини са убити, за разлика от старите които използваха живи клетки на болестотворния причинител, коментира д-р Янакиев. Нещо повече, в петвалентната ваксина се използват само фрагменти от тези причинители, които са достатъчни за изграждане на антитела, но категорично не могат да доведат до разболяване или до други усложнения.

Имунизацията срещу тези болести е повече от наложителна, категоричен е педиатъра Янакиев. През 80-те години в Швеция са се отказали от ваксината срещу Коклюш и в резултат за няколко години е имало 300 смъртни случая на деца. По подобни причини в Украйна преди две години имаше бум на дифтерия, със смъртни случаи. Най големия плюс обаче си остава превенцията срещу бактериалния менингит. Пневмококите и хемофилус инфлуенцата са 90 % от причинителите на опасната болест.

Безплатната имунизация ще се прилага на всички бебета родени след първи април. „Ваксината ще е задължителна. Наистина, няма как насила да накараме родителите да се имунизират, но когато децата тръгнат на ясла или градина, ваксина им се поставя при всички случаи“ , категоричен е доктор Янакиев. Остава обаче проблема с населението което не изпраща децата си в тези заведения и не са здравноосигурени, тоест нямат личен лекар. Без имунизация, те стават възможни жертви на опасните болести, някои от които са остро заразни и са опасни и за околните.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини